2021. augusztus. 03., kedd - Hermina.
hirdetés
hirdetés

A H5N1 influenza terápiája: tapasztalatok a H1N1 pandémiában

A madárinfluenza (influenza A H5N1) ritka fertőző betegség, de a halálozás jelentős.

Az elmúlt években a világon 500 megbetegedést jelentettek be, s közülük 296-an haltak meg. Az influenzavírus gyorsan változik, mutáció következhet be, s elképzelhető, hogy a H5N1 egy variánsa fogja okozni a jövő pandémiáját.

Jelenleg az influenzavírus neuraminidáz enzimjének két bénítója, a zanamivir és az oseltamivir törzskönyvezett, mind a betegség terápiájára, mind a megelőzésre. A H5N1 influenza kezelésére az oseltamivirt alkalmazták világszerte, a zanamivirt nem. Ennek ellenére a zanamivirnek számos előnye van: rögtön az alkalmazást követően magas koncentrációt ér el a tüdőben, rezisztenciafokozó képessége minimális, a H257Y oseltamivir-rezisztens influenzavírus érzékeny iránta. Ma már az inhalációs zanamivir mellett az intravénás forma is rendelkezésre áll. A közleményben az a következtetés látott napvilágot, hogy a zanamivirnek helye van a magas letalitással járó H5N1 madárinfluenza kezelésében.

Forrás: Postgrad Med 2010 Sep; 122 (5): 134-141.

Dr. Szalka András
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Az Alkotmánybíróság óvatoskodva döntött: a kuruzslótörvény velünk marad, de nem lehet alkalmazni, mert alaptörvény-ellenes.

Mindenkinek jár az emberhez méltó élet. Ezért küzd a fővárosban hat bátor nő, akik sorstársaik helyett is harcolnak súlyos-halmozott fogyatékossággal élő gyermekeikért, és saját magukért.