hirdetés
2024. október. 04., péntek - Ferenc.
hirdetés

A gyógyszerrel támogatott diéták nyomában orvosi szemmel

A szemaglutid hatóanyagú szerek, amelyeket eredetileg cukorbetegek számára fejlesztettek ki, mára a fogyókúrás kezelések sztárjai lettek. Az Egyesült Államokban bárki számára elérhetők, és nagyon népszerűek, hiszen tartós szedésük jelentős súlycsökkenést eredményezhet. A magyar piacon csak szigorú szabályozás mellett érhetők el, és hivatalosan csak cukorbetegek számára írhatók fel emelt szintű támogatással. Hogyan működik a gyógyszerrel támogatott csodadiéta, orvosi szemmel? Ennek jártunk utána dr. Simonyi Gábor, a Szent Imre Egyetemi Oktatókórház Anyagcsere Központ osztályvezető főorvosa segítségével.

A fogyókúra hatalmas üzlet

A globális fogyókúraipar hatalmas üzletté vált, amely 2023-ban globálisan körülbelül 241 milliárd dolláros volument ért el, és az előrejelzések szerint 2032-re megközelítheti a 347 milliárd dollárt. Ez az iparág nemcsak a súlycsökkentő gyógyszerekre korlátozódik, hanem kiterjed az étrend-kiegészítőkre, diétás élelmiszerekre, edzőprogramokra és digitális egészségmegoldásokra is​. A piac legnagyobb szereplői között olyan cégek találhatók, mint a Novo Nordisk és a Saxenda, illetve az Eli Lilly. Szintén meghatározó cég a GlaxoSmithKline, az AbbVie és az amerikai Amgen.

A szemaglutid hatóanyagú szerek, amelyeket eredetileg cukorbetegek számára fejlesztettek ki, mára a fogyókúrás kezelések sztárjai lettek. (A fotó illusztráció, forrás: Adobe Stock)

Bővíteni kell a gyártást

A hatalmas és egyre bővülő keresletet igyekszik kiszolgálni a Novo Nordisk is, amely 2024 júniusában bejelentette, hogy 4,1 milliárd dolláros beruházást hajt végre az Egyesült Államokban, hogy kielégítse a növekvő keresletet. Az Észak-Karolinában épülő új létesítmény megduplázza a cég ottani kapacitásait, és további 1000 munkahelyet teremt. Ez a fejlesztés is abban segíti a vállalatot, hogy lépést tartson a globális kereslettel, különösen az Egyesült Államokban, ahol ezek a gyógyszerek különösen népszerűek az elhízás kezelésében​.

Így működik

Dr. Simonyi Gábor, a Szent Imre Kórház belgyógyász, kardiológus, endokrinológus, diabetológus és obezitológus osztályvezető főorvosa elmondta, hogy a testtömegcsökkentés során valójában csodáról nem beszélhetünk. Hazánkban jelenleg a neltrexon/bupropion, illetve a GLP1 serkentők közül a liraglutid érhető el testtömegcsökkentő indikációban. A GLP1 serkentők a jóllakottság érzést fokozzák, növelik a telítettség érzést, illetve csökkentik az étkezés hedonista komponenseit. A szemaglutid szintén egy GLP-1 receptor agonista (glükagonszerű peptid-1), amely segíti az inzulin termelését, csökkenti az étvágyat, és lassítja a gyomorürülést, ezzel segítve a vércukorszint szabályozását és a testsúlycsökkentést, a cukorbetegség kezelésére kapott indikációt. A liraglutid injekció formájában alkalmazható, és 2018 óta érhető el hazánkban, míg a naltrexon/bupropion tabletta formájában van forgalomban, és már több mint nyolc éve kapható. Mindkét gyógyszer hatékony a testsúlycsökkentésben, de eltérő hatásmechanizmusokkal működnek: a liraglutid szintén a GLP-1 receptorok stimulálásával csökkenti az étvágyat, míg a naltrexon/bupropion hatóanyagai, az agyban található jutalomrendszert befolyásolják, csökkentve ezzel az étkezési késztetéseket.

Dr. Simonyi Gábor kiemeli, hogy minden esetben elengedhetetlen, hogy a kezelés megkezdése előtt egy tapasztalt szakember teljes körű egészségi állapotfelmérést végezzen, különös tekintettel a szív- és érrendszerre, illetve az anyagcserére. A testtömegcsökkentő gyógyszerek elsősorban olyan betegek esetében ajánlják az életmódterápia kiegészítésére, akiknek a testtömeg-indexe (BMI) 30 fölött van, vagy 27 fölötti BMI mellett egyéb kísérőbetegséggel is rendelkeznek​.

Csak komplex életmódváltással együtt

A testtömegcsökkentő készítmények csak akkor hatásosak, ha a beteg komplex életmódváltás mellett alkalmazza azokat. A gyógyszerek egyfajta "mankóként" működnek, segítve a beteget abban, hogy kevesebb étellel is jóllakjanak, és elkerüljék a felesleges kalóriabevitelt. Azonban, ha valaki nem tartja be a diétát és nem végez rendszeres testmozgást, nem érkezik meg az eredmény, a testsúly visszatérhet akkor is, amikor a kezelést abbahagyják. Dr. Simonyi arra is figyelmeztet, hogy az elhízás egy krónikus, a kezelés elhagyása után kiújuló betegség, amely élethosszig tartó kezelést igényelhet​. Kardinális kérdés, hogy mennyi súlytól lehet megszabadulni. Erre a szakember válasza, hogy a lassú, fenntartható fogyás érdekében az éves időtávon elérhető 10-15%-os testsúlycsökkentés tekinthető reális célnak. Ennél gyorsabb fogyás esetén a kilók visszatérhetnek, és a szervezet "ellenregulációval" reagálhat, amely megnehezíti a súlycsökkentést. A diétás kezelés során a napi kalóriabevitel nőknél általában 1200, míg férfiaknál 1500 kalória között van, de mindez a testmozgás mennyiségétől is függ.

A testtömegcsökkentő készítmények csak akkor hatásosak, ha a beteg komplex életmódváltás mellett alkalmazza azokat. (A fotó illusztráció, forrás: Adobe Stock)

Nem adják ingyen

Bár a gyógyszerek hatékony eszközei lehetnének a Magyarországon népbetegségnek számító elhízás visszaszorításának, a kezelés nem olcsó és nem is támogatott. A kezelés ára havonta akár a 40-50 ezer forintot is elérheti, ami a többség számára nagyon megterhelő. A liraglutid injektció és a naltrexon/bupropion tabletta hasonló árkategóriában mozognak, és egyik készítményt sem támogatja a társadalombiztosítás, így a teljes költséget a betegeknek kell állniuk​.

Orvosi szemmel biztonságos

Ahogyan a 2-es típusú cukorbetegség kezelése során az optimális, az elhízás is élethosszig tartó kezelést igényel, szükség esetén a gyógyszeres terápia időszakos támogatásával. Az elhízás krónikus betegségként történő kezelése hosszú távú elkötelezettséget igényel, és a kezelés megszakításakor a testsúly visszatér, sőt meghaladja a kiinduláskori mértéket. Ez utóbbit jo-jo effektusnak hívjuk. Dr. Simonyi Gábor kiemelte, hogy nincs még elegendő rendelkezésre álló tapasztalat, de az elhízásellenes készítmények alkalmazása hosszú távon is biztonságos lehet, hiszen például cukorbetegek számára is az élethosszig tartó gyógyszeres kezelést írnak elő. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy ezeket a gyógyszereket a betegeknek folyamatos orvosi felügyelet mellett kell alkalmazniuk. 

Más kérdés, hogy az élethosszig tartó gyógyszeres kezelés azonban rendkívül költséges lehet, így csak azok számára javasolt, akik ezt megengedhetik maguknak, és akik számára orvosi szempontból is indokolt.

Myat Kornél
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline, GyártásTrend)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés