hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

 

A gyerekek számával együtt nő az agy

A közhiedelemmel ellentétben az anyaság nem a szellemi leépülés időszaka, sőt éppen ellenkezőleg - írja a Gyermekévek.

Egy most közzétett kutatás szerint elsősorban a motiváció és a viselkedés szabályozásáért felelős agyi területek kerülnek dominanciába a szülés után.

Bár sokan úgy vélik, hogy a pelenkák száma fordítottan arányos az agysejtek számával, e rosszindulatú feltételezést már eddig is sokan cáfolták. Most újabb tudományos bizonyíték van a kezükben azoknak, akik szerint az anyaság nem az elbutulás időszaka, sőt…

Az amerikai pszichológusok szakmai társasága (American Psychological Association) által végzett legfrissebb kutatás szerint az anyák agya nemhogy visszafejlődne, hanem éppen hogy növekszik. A Behaviour Neuroscience című lapban közzétett tapasztalatok szerint leginkább a középagy azon területei mutatnak fejlődést a gyermekszülés kapcsán, melyek a motivációért és a viselkedésért felelősek. Azoknál az anyáknál észlelték a leginkább szembetűnő változást, akik a legodaadóbban, legtöbb érzelemmel és odafigyeléssel gondozták csecsemőjüket.

A középagy az anyai érzések forrása

A kutatást vezető Pilyoung Kim úgy véli, hogy szülés követő időszakban érvényesülő hormonváltozás – ezen belül elsősorban az ösztrogén, az oxitocin és a prolaktin szintjének növekedése – abban az irányban hat, hogy az anya érzékenyebben reagáljon az újszülött jelzéseire.

A kutatásban résztvevő19 anya esetében mágnesrezonancia- (MR) vizsgálattal követték nyomon az agyszerkezet változásait. Az anyák átlagéletkora 33 év volt, főként az iskolázottabb rétegből kerültek ki, mindannyian szoptatták gyermeküket, az anyák csaknem fele már nem az első szülésen volt túl, és egyiküknél sem álltak fenn szülés utáni depresszióra utaló jelek.

A szülés előtt, majd a gyermek világra jövetele után 2–4 héttel, majd 3–4 hónappal elkészített felvételek tanúsága szerint az agy különböző régióiban kismértékű, de mégis szignifikáns növekedést mutatott a szürkeállomány térfogata. A növekedés az anyai motivációért, az érzelmekért és a jutalmazásért, az érzékelés egységéért, valamint az adott helyzet értelmezéséért és megítéléséért felelős agyi régiókat érintette. A középagy területén azoknál az anyáknál mutatkozott a legnagyobb változás, akik meleg elragadtatással nyilatkoztak helyzetük különleges voltáról és az anyaságról, szemben azokkal, akik kevesebb érzelemmel és anyai motivációval élték meg a helyzetet. Feltételezik azt is, hogy szülés utáni (posztpartum) depresszió kapcsán a fiziológiással éppen ellentétes folyamat zajlik, azaz az említett agyterületek térfogata nem növekszik, hanem éppen csökken.

A teljes cikk a Gyermekéveken olvasható!

dr. simonfalvi ildikó
a szerző cikkei

(forrás: Gyermekévek)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink