hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

A fogyasztók kárára taktikáznak a gyógyszergyárak

A fogyasztók és az egészségbiztosítók olcsóbb vásárlási lehetőségektől esnek el azáltal, hogy a fejlesztő gyógyszergyárak sajátos praktikákkal igyekeznek akadályozni más gyógyszergyárakat az úgynevezett generikus (azaz lejárt szabadalmú, utángyártható) hatóanyagok forgalmazásában - állapította meg pénteken kiadott jelentésében az Európai Bizottság.

Egy kiválasztott gyógyszercsoportban 2000-2007 között 3 milliárd euró összes megtakarítást jelenthetett volna az EU-tagállamok lakosságának, ha a rendszerint olcsóbb generikus változatok időben piacra kerülnek, áll a dokumentumban, amely a gyógyszerpiaci versenyt év eleje óta vizsgáló bizottság előzetes jelentése. A jelentés sem cégeket, sem gyógyszereket nem említ név szerint, Neelie Kroes versenyügyi felelős szerint részben azért nem, hogy a végleges jelentés tavaszra várt elkészültéig, a következtetések levonásáig és az esetleges szankciójavaslatokig a cégek még rendbe tehessék saját házuk táját. Kroes mindazonáltal sajtótájékoztatóján azt is leszögezte, a jelentés elég konkrétumot tartalmaz ahhoz, hogy a cégek magukra ismerjenek vagy felismerhetők legyenek.
Az európai uniós "kormány" szerint a verseny nem úgy működik az ágazatban, ahogyan kellene, bár az elmúlt hónapokban a cégek csoportjai ennek ellenkezőjéről igyekeztek meggyőzni a bizottságot.
A praktikák közé tartozik, hogy a cégek ugyanarra a hatóanyagra vonatkozó többszörös szabadalmi kérelemmel meghosszabbítják egyes gyógyszereik kizárólagos gyártási jogát, ezzel akadályozva a lejárt szabadalmú orvosságokat előállító vállalatok tevékenységét. Brüsszel szerint szintén a verseny zavarására alkalmazott gyakorlat a pereskedés a generikus áruk gyártóival, illetve eljárás kezdeményezése a nemzeti hatóságoknál a generikus engedélyek kiadásának lassítása érdekében.
Volt olyan eset, hogy egyetlen hatóanyagra 1300 szabadalmi kérelmet nyújtottak be, derül ki a szövegből. A bizottság közel 700 peres eljárásról tud eredeti és generikus gyártók között a közelmúltból, ezek átlagos időtartama három év. Kétszáz esetben az eredeti és a generikus gyártók peren kívüli megállapodást kötöttek az olcsóbb termékek piacra dobásának késleltetésére - ezek nagyjából 10 százalékában az eredeti gyártók összesen több mint 200 millió euróval kompenzálták a generikus cégeket a bevételkiesésért.
A bizottság megállapítása szerint a generikus gyógyszerek piacra kerülése után egy évvel az ár már átlagosan 20 százalékkal alacsonyabb, és vannak termékek, amelyek ára 90 százalékot is csökken.
A 2000-2007 időszakban 14 milliárd euró megtakarítást jelentett a fogyasztóknak a generikus gyógyszerek megjelenése a vizsgált termékcsoportban. Ehhez adódhatott volna még a föntebb említett további 3 milliárd euró.
Kroes a jelentést ismertetve kiemelte: a teljes verseny nem csupán azért fontos, hogy a fogyasztók elviselhető áron juthassanak a gyógyszerekhez, hanem azért is, hogy töretlen legyen az új gyógyszerek előállítását célzó kutatói és innovációs tevékenység. Bejelentette azt is, hogy következő lépés a jelentésben foglaltak megbeszélése lesz a cégekkel, majd a következtetések levonása. A bizottság nem fog habozni trösztellenes eljárás indításával olyan esetekben, amikor a jelzések azt mutatják, hogy az idevágó előírásokat megszegték - emelte ki a versenyügyi biztos.
Az említett gyakorlatok semmiképpen nem férnek össze a normális üzletmenettel - hangsúlyozta Kroes. Hozzátette, az ágazatban akadálytalan versenyre van szükség, ez mind a gyáraknak, mind a fogyasztóknak, mind a kormányoknak érdeke.
Az EU-ban tavaly több mint 214 milliárd eurót tett  ki a gyógyszerforgalom kiskereskedelmi áron. Átlagosan minden EU-lakos 430 eurót költött ilyen termékekre. Az átfogó versenyügyi vizsgálatot Brüsszel azt követően határozta el, hogy egy év eleji felmérés során kiderült: az elmúlt években feltűnően kevés generikus gyógyszer kerül a piacra az unióban, és csökkent a piacra dobott új gyógyszerek száma is.



MTI

 

cimkék

Könyveink