hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

A fogamzásgátlás befolyásolja a memóriát

A hormonális fogamzásgátlást alkalmazó nők máshogy emlékeznek egy érzelmileg fűtött jelenetre, mint azok, akiknek természetes a nemi ciklusuk.

A Neurobiology of Learning and Memory című szaklapban megjelent tanulmányukban az amerikai University of California Neurobiológia és Viselkedés tanszékének kutatói a nemi hormonoknak az emlékezetre kifejtett hatását tárgyalják. Megállapítják: ma már általánosan elfogadott tény, hogy az érzelmi memória neurobiológiáját befolyásolja az illető neme. Határozott nemi különbségek találhatók abban, ahogy az amigdala közreműködik az érzelmi emlékek kialakításában, és abban is, ahogy egy érzelmileg jelentős esemény központi információit, illetve részleteit megőrzi az agy.

A stresszhormonok szintén befolyásolják az emlékezést, és írásukban Larry Cahilla és munkatársai megjegyzik: a stresszhormonok ezen memóriabefolyásoló hatása a nemi hormonok szintjétől függ. Mivel a hormonális fogamzásgátlás megváltoztatja a nemi hormonok szintjét, ebből következően a stresszhormon–szexhormon interakciót is befolyásolja, így a kutatók azt feltételezték, hogy az érzelmi memória kialakítására és előhívására is befolyással van.

A fogamzásgátlás befolyásolja a memóriát

Vizsgálatukhoz egészséges nőket toboroztak, a csoport egyik fele hormonális fogamzásgátlást használt, a másik fele természetes nemi ciklussal rendelkezett. Minden kísérleti alany megnézett egy érzelmileg felkavaró és egy semleges történetről szóló rövidfilmet, közben nézték a szemmozgásukat és a pupilla-tágulat mértékét, valamint nyálmintákat vettek tőlük, hogy meghatározzák az alfa-amiláz szintjét (ez az adrenalin – azaz a stressz-szint - biomarkere).

Egy héttel később ellenőrizték, hogy a kísérleti alanyok memóriája hogyan működik.

A természetes nemi ciklusú nők a semleges történethez képest az érzelmileg felkavaró jelenetből sokkal több részletre tudtak visszaemlékezni, míg a hormonális fogamzásgátlót használók, összehasonlítva a semleges történettel kapcsolatos memóriájukkal, nem emlékeztek több részletre az érzelmileg felkavaró történetből, azonban jobban elő tudták hívni annak centrális információit.

A szemmozgások vizsgálatával a kutatók azt a következtetést is levonták, hogy a nők kétféle csoportja között talált memória-különbségek nem vezethetők vissza a figyelem koncentráltságának vagy fókuszának különbségeire.

A nők tehát, állapítják meg a kísérletvezetők, eltérő típusú információra emlékeznek, ha hormonális fogamzásgátlást használnak – és ezt az új információt a memóriakutatásoknak is figyelembe kell venniük, amikor kísérleti alanyaikat toborozzák.

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink