hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

A férfibetegek esélye háromszoros az intenzív kezelésre

A férfibetegek esélye háromszoros az intenzív kezelésre, írta az InfoStart a MedicalXPressben közöltek alapján.

Hárommillió koronavírussal megfertőződött beteg adatait elemezte az a kutatás, amely 46 ország és 44 amerikai állam megbetegedéseinek alapján vont le következtetéseket arról, hogy a vírustól a férfiaknak kell inkább tartaniuk.

A MedicalXPressben közölt cikk szerint, melyben az év első öt hónapjában bekövetkezett esetek alapján készült kutatással foglalkoztak, a megfertőződés ugyanakkora eséllyel fordulhat elő férfiaknál, mint nőknél: a kutatásban szereplő eseteknek pontosan a fele érintett férfit. Intenzív osztályra ugyanakkor a betegek közt háromszor annyi férfi került, mint nő, ráadásul a férfiak esélye a halálos kimenetelre 39 százalékkal magasabb.

"Az adatok segítenek felhívni az orvosok figyelmét arra a tényre, hogy a biológiai nem is lehet rizikófaktor. Sok kutatásban ezzel a változóval méltatlanul nem számolnak, kutatásunk figyelmeztetés, hogy ez is fontos faktor, amit figyelembe kell venni" – fogalmazott Kate Webb, a Fokvárosi Egyetem kutatója, az elemzés társszerzője.

A trend az adatok alapján globálisan megfigyelhető, a két nem közti biológiai különbözőségekben található meg a magyarázata. A vele született és az adaptív immunrendszer működése is a nők javára tér el.

A női szervezet nagyobb mennyiségben termel egyes típusú interferonfehérjét, ami a citokinviharban tapasztalt túlzó immunreakciót képes gátolni. A citokinvihart tartjuk felelősnek sok esetben a súlyos állapot kialakulásáért – fogalmaztak a kutatók.

(forrás: Infostart)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés