2021. május. 16., vasárnap - Mózes, Botond.
hirdetés
hirdetés

A férfibetegek esélye háromszoros az intenzív kezelésre

A férfibetegek esélye háromszoros az intenzív kezelésre, írta az InfoStart a MedicalXPressben közöltek alapján.

Hárommillió koronavírussal megfertőződött beteg adatait elemezte az a kutatás, amely 46 ország és 44 amerikai állam megbetegedéseinek alapján vont le következtetéseket arról, hogy a vírustól a férfiaknak kell inkább tartaniuk.

A MedicalXPressben közölt cikk szerint, melyben az év első öt hónapjában bekövetkezett esetek alapján készült kutatással foglalkoztak, a megfertőződés ugyanakkora eséllyel fordulhat elő férfiaknál, mint nőknél: a kutatásban szereplő eseteknek pontosan a fele érintett férfit. Intenzív osztályra ugyanakkor a betegek közt háromszor annyi férfi került, mint nő, ráadásul a férfiak esélye a halálos kimenetelre 39 százalékkal magasabb.

"Az adatok segítenek felhívni az orvosok figyelmét arra a tényre, hogy a biológiai nem is lehet rizikófaktor. Sok kutatásban ezzel a változóval méltatlanul nem számolnak, kutatásunk figyelmeztetés, hogy ez is fontos faktor, amit figyelembe kell venni" – fogalmazott Kate Webb, a Fokvárosi Egyetem kutatója, az elemzés társszerzője.

A trend az adatok alapján globálisan megfigyelhető, a két nem közti biológiai különbözőségekben található meg a magyarázata. A vele született és az adaptív immunrendszer működése is a nők javára tér el.

A női szervezet nagyobb mennyiségben termel egyes típusú interferonfehérjét, ami a citokinviharban tapasztalt túlzó immunreakciót képes gátolni. A citokinvihart tartjuk felelősnek sok esetben a súlyos állapot kialakulásáért – fogalmaztak a kutatók.

(forrás: Infostart)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

Csak Kásler Miklós Facebook-posztjából lehet tudni, hogy önköltséges PCR-tesztre kötelezik azokat a tervezhető műtétre váró betegeket, akik nem tudnak felmutatni védettségi igazolványt, noha egy ilyen feltételt csak jogszabályban szabadna előírni.

Változó, hogy egy adott életciklusban biológiailag mennyi testmozgásra van szükségünk ahhoz, hogy testileg és lelkileg is egészségesek maradhassunk. Az ausztrál egészségügyi minisztérium külön útmutatóban teszi közzé javaslatait az idősebb, 65 év feletti korosztály számára.