hirdetés
2024. április. 17., szerda - Rudolf.

Jövőre indulhat el a tömeges oltás Magyarországon

Decemberben már érkezhet kis mennyiségben koronavírus elleni oltóanyag Magyarországra, de a lakosság tömeges oltása majd 2021-ben kezdődhet meg, közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs hétfői online sajtótájékoztatóján.

Galgóczi Ágnes egy kérdésre válaszolva emlékeztetett arra, hogy a lakosság koronavírus elleni oltásának biztosítására Magyarország több gyártónál összesen 17,5 millió oltóanyagot kötött le. Folyamatosan nyomon követik az oltóanyagok engedélyeztetési folyamatát, és jelenleg úgy tűnik, hogy a Pfizer vakcinája kaphatja meg leghamarabb az Európai Gyógyszerügynökség engedélyét, így ez lesz először felhasználható tömeges oltásra.

A járvány "plató fázisa" több hétig is eltarthat, amennyiben mindenki betartja a járványügyi intézkedéseket, az esetszámok lassú csökkenése várható, mondta az osztályvezető.

 

A védelmi intézkedéseket egyre többen tartják be, ezzel is hozzájárulva a sikeres védekezéshez, jelentette ki a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a hétfői online sajtótájékoztatón. Kiss Róbert alezredes elmondta: maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt a hétvégén 726 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök. Közülük a tízezernél több lakosú településeken 618, tömegközlekedési eszközökön és megállóhelyeken 34, míg üzletekben és bevásárlóközpontokban 74 emberrel szemben léptek fel.     

A védelmi intézkedésekről szóló kormányrendelet szeptember 21-ei hatályba lépése óta 13 178 rendőri intézkedés történt a maszkviselés szabályainak megszegése miatt.

(forrás: MTI, koronavirus.gov.hu)
hirdetés

Könyveink