hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

A FAKOOSZ kérdései Szócska Miklós államtitkárhoz

Az alapellátás, az egészségügy egésze, valamit az általuk ellátott betegek számára is elfogadhatatlan jövő évi költségvetési előterjesztéssel kapcsolatban kérdéseket tett fel Szócska Miklós államtitkárnak a FAKOOSZ - Alapellátó Orvosok Szövetsége.

Tisztelt Államtitkár Úr!

  

A hétvégén megismerhettük a 2012. évi költségvetési törvény tervezetét, azon belül is a gyógyító-megelőző ellátásra szánt forrásokat. Az alapellátás – de az egészségügy egésze, valamit az általunk ellátott betegek számára is – elfogadhatatlan kormányzati előterjesztéssel kapcsolatban az alábbi kérdéseket tesszük fel:

 – Mennyiben valósul meg a 2012-es költségvetésben a kormányprogramban megfogalmazott, az egészségügyre vonatkozó prioritás, az alapellátás megerősítésének szándéka?

 – Miért csökkenti a kormányzat a járulék fizetésére nem kötelezettek utáni költségvetési hozzájárulást több, mint 200 milliárd Ft-al?

 – Miért nem jelenik meg legalább a 2011. és 2012. évi várható GDP és infláció növekedés mértékével megegyező forrásbővülés az egészségügy költségvetésében, miközben a kormányváltás óta Önök azt kommunikálták, hogy csak a gazdasági növekedés mértékével megegyezően tudják a forrásokat növelni?

 – Miért csökken tovább a tényleges egészségügyi kiadások GDP-hez viszonyított aránya?

 – A költségvetési törvény előterjesztett változatának mely sora és milyen összegben tartalmazza a tervezett praxisalap kiadásait?

 – A költségvetési törvény tervezetének mely sora és milyen összegben tartalmazza a tervezett eszköztámogatás kiadásait? Mikortól lesz lehetőség ennek igénybevételére? (Kérdezzük ezt különös tekintettel arra is, hogy az első tervezetről már 2011. áprilisban kérték a véleményünket.)

 – Reálértéken csökkenő finanszírozás, növekvő adóterhek (SZJA, járulékok, cégautóadó, stb.) mellett van-e közgazdasági realitása a praxisalapból történő kölcsön felvételre?

 – Hol jelenik meg a költségvetésben az ún. "chipsadó" bevezetése mellett érvként elhangzott kijelentés, hogy ez lenne többek között az egészségügyi dolgozók béremelésének a fedezete?

 – Mikor tisztítják meg ez E-Alap költségvetését a kimondottan szociálpolitikai támogatási elemektől, mint pl. a GYED és nyugdíjjárulékai, az utazási költségek támogatása, stb.?

  

Tisztelt Államtitkár Úr!

– Ön szerint meddig lesz működőképes az alapellátás reálértéken csökkenő finanszírozás, növekvő számú nyugdíjba vonulás, növekvő számú elvándorlás, pályaelhagyás, csökkenő utánpótlás mellett?

– Mikor kerül tényleges költségalapra az alapellátás finanszírozása?

– Mi alapján gondolják azt a politikai döntéshozók, hogy a nyugdíjkorú háziorvosoknak bármennyiért is megéri még praktizálni?

  

Kérdéseinkre mielőbbi válaszát tisztelettel várjuk: 

 

Alsónemesapáti, 2011. október 3.

 

Dr. Selmeczi Kamill

elnök

F A K O O S Z

Alapellátó Orvosok Országos Szövetsége

www.fakoosz.ewk.hu

(forrás: FAKOOSZ)
hirdetés

Könyveink