hirdetés
hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

A dán jóléti állam sem problémamentes

Királyi család közkórházban

Világszerte igaz, s lassan unalomig ismertetett tény, hogy az egészségügy egyik legnagyobb problémája, hogyan lehet összeegyeztetni az orvosilag már lehetségest a gazdaságilag még megengedhetővel. Azt, hogy a GDP-ből nálunknál magasabb összeget költők toplistájának élén álló jóléti államok orvoslása sem teljesen problémamentes, jól példázza Bodil Troelstrup Isaksennek, a Dán Nagykövetség helyettes vezetőjének a Napi Gazdaság közelmúltbeli konferenciáján elhangzott előadása.
A tanácsos két éve él Budapesten, s bár maga nem egészségügyi szakértő, a koppenhágai – belüggyel összekapcsolt – egészségügyi tárcától kapott adatok ismertetése mellett saját tapasztalatait és véleményét is megosztotta a hallgatósággal. Megismervén a hazai közbeszédbe most bekerült 100, s azon belül is az egészségügyet érintő 21 lépés politikáját, nem győzte hangsúlyozni: náluk bizony mindenki rendesen fizeti az adóját. Nem is keveset, ez jelenti ugyanis az ingyenesen járó állami egészségügyi ellátás legfőbb pénzügyi alapját. A dán egészségügyi rendszerben (is) kapuőrnek számító háziorvosok például mintegy 150 ezer eurót keresnek egy évben, ennek azonban 54,4 százalékát adóként fizetik be.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Köbli Anikó
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés