hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

A csontállomány összetételének javítása D-vitaminpótlással

Azoknál, akiknél megfelelő a D-vitamin szint, nem növeli a csontok denzitását. Akiknél azonban alacsonyabb a vitaminszint, pótlással lehet javítani a helyzeten.

A jelen metaanalízis alapját 6 randomizált és kontrollált vizsgálat képezte (541-en D-vitamin terápiában és 343-an placebo kezelésben részesültek). Az egy hónapos és 20 év közötti vizsgáltak legalább 3 hónapig D-vitamint kaptak.

A D-vitamin terápiának nem volt statisztikailag szignifikáns hatása az egész test csontjainak ásványi összetételére, sem a csipőben, sem az alkaron mérhető csontdenzitásra. Minimális hatás volt mérhető a lumbális gerinctájékon. A metaanalízis összeállítói azt a következtetést vonták le, hogy a D-vitamin kiegészítés nem javítja a csontok denzitását egészséges gyermekekben, ha a D-vitamin szint a szérumban normális.

Ezzel szemben javíthatja klinikailag a helyzetet olyan gyermekekben, akikben a szint nem kielégítő. A kérdés végleges tisztázásához, további randomizált és jól kontrollált vizsgálatokra van szükség.

Forrás: The Cochrane Library 2010, Issue 10.

Dr. Szalka András
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés