hirdetés
2024. május. 10., péntek - Ármin, Pálma.
hirdetés

 

A bomlás világai

Az USA-ban hullafarmokat hoztak létre, ahol a patológus-hallgatók folyamatában tanulmányozhatják az emberi test lebomlásának fázisait különböző körülmények között – írja az Origo.

Az 1970-es években törvényszéki antropológusok jórészt a sertéstetemek bomlásával kapcsolatos kutatásokra támaszkodtak a bűnügyeknél, amikor kérdéses volt a halál beálltának időpontja. Senki sem figyelte meg az emberi test lebomlását ellenőrzött körülmények között. Ez 1980-ban változott meg, amikor William Bass, a Tennesseei Egyetem antropológusa megalapította az első hullafarmot.

Ezért elkezdte gyűjteni a holttesteket. Az elsőt – egy szívbetegségben elhunyt 73 éves ember maradványait – egy Knoxville közelében lévő elhagyott farmon (amelyet korábban az egyetemnek adományoztak) tette ki az enyészetnek. Végül Bass és tanítványai elkerítettek egy félhektáros területet a birtok erdős részén, és egyszerre több holttestet kezdtek tanulmányozni.

Az évek folyamán a kutatók több mint 650 holttestet dolgoztak fel a tennesseei hullafarmon. Így legitimizálták az emberi bomlás tanulmányozását, és számos új ismerettel gyarapították az ezzel kapcsolatos ismereteket. A holttestek olyan emberektől származnak, akik még életükben felajánlották testüket tudományos célokra. Havonta ötször-hatszor érkezik új holttest a telepre. Az intézmény honlapján folyamatosan toboroznak olyan embereket, akik felajánlanák testüket a kutatásokhoz – olvasható az origo.hu-n.

(forrás: Origo)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink