hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

A beöntésnek nincs értékelhető egészségügyi előnye

A méregtelenítési céllal alkalmazott beöntés gyakorlata nem hordoz egészségügyi előnyöket, ám veszélyes mellékhatásai lehetnek.

Béltisztítást több ezer éve végeznek az emberek, már az ókori egyiptomiak is úgy vélték, hogy jót tesz az egészségnek, ha vizet juttatnak a végbélbe, mert a test ezáltal megszabadulhat a belek falán felgyűlt szennyeződéstől, amely mérgeket bocsát a véráramba.

Ranit Mishori, a Georgetown Egyetem orvosi karának munkatársa tanulmányában arra figyelmeztet, hogy a beöntéses méregtelenítés hányingert, puffadást, sőt veseelégtelenséget okozhat. A kutató kevésbé erőteljes módszereket ajánl az egészség javítására, így a kiegyensúlyozott étrendet, rendszeres mozgást, napi hat-nyolc órás alvást és rendszeres orvosi ellenőrzést. 

A The Journal of Family Practice című amerikai szakfolyóiratban közzétett tanulmány szerint a szervezet önméregtelenítésének elmélete a 20. század elején megdőlni látszott, ám az elmúlt évtizedekben az alternatív gyógyászat módszerei iránti érdeklődés növekedésével visszatért. A bélirrigálást sok esetben popsztárok és neves színészek is népszerűsítik.

Az orvosi folyóirat augusztusi számában megjelent áttekintéshez Mishori húsz korábbi tanulmányt elemzett, amelyek az orvosi szakirodalomban a beöntésekkel kapcsolatban jelentek meg, és azokban kevés bizonyítékot talált a módszer hasznára. Ugyanakkor arra figyelmeztet a szerző, hogy a tanulmányok jelentős hányadában a méregtelenítő szerek alkalmazását követő mellékhatásokról számolnak be, így például görcsök, puffadás, émelygés, hányás, a sóháztartás felborulása és veseelégtelenség fordulhat elő.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés