hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

"Mindenkinek joga van ott dolgozni, ahol akar"

Erdélyi magyarként, ma már svéd állampolgárként sok orvosnak segít elhelyezkedni a skandináv területen Bartha Lídia. A Növekedés.hu beszélgetett vele.

Mennyire érzi úgy, hogy elviszi az orvosokat azokból az országokból, ahol rájuk ugyanúgy szükség van?

Kétségtelenül sokan vádolnak bennünket agyelszívással. Először is azt kell megérteni, hogy Európában mindenki ott dolgozik, ahol szeretne. Szabad a munkaerőpiacon az áramlás, és ezt ki is használják a vállalatok, illetve az egészségügyi intézmények. Ám lényeges, hogy az utolsó éves gimnazistalént is segítettem a magyarországi fiatal barátaimnak ide jönni, ideiglenes munkát vállalni. Hát akkor miért is ne! Most is mozgásban van minden, de a legerősebb folyamat 2008-tól indult be. Ehhez kellett egy világválság.

Ebben az időben honnan volt a legtöbb kivándorló orvos? 

Románia élen járt az elvándorlásában. Amint beütött a pénzügyi krach, egyre több erdélyi ismerős – ugyanis innen származom – talált meg, hogy szerezzek neki állást külföldön. Az ottani egészségügy annyira rosszul működött, hogy az összes orvos közel fele külföldön kötött ki. A folyamat 2016-ig tartott, szinte működésképtelenséget okozva. Nem volt nehéz munkát találni nekik.

Magyarország a rangsorban hányadik volt?

Románia után Németország, Görögország, Olaszország, Lengyelország, következett, majd csak utána a magyarok, legalábbis a Politico kimutatása szerint. Tehát most válaszolok az első kérdésre, azaz a sok magánjellegű megkereséstől számítom a saját „üzletemet”. Az életemben a nagy fordulat ebben az időszakban kezdődött. Ahogy fogalmazott: a „kaland”, amely azóta is tart. (...)

Magyarországról 2008-2009, 2013 körül volt a legnagyobb roham. A helyzet mindig a geopolitikai viszonyoktól függ. Ahol válság van, többnyire onnan menekülnek az orvosok más diplomások, Európában főként a szabadságot hirdető, életigenlő, jó életminőséget kínáló skandináv területre. Természetesen akadnak olyanok is, akiket a privát okok hajtanak: környezetváltozás, Svédországban élő családok vagy barátok. (...)

A teljes beszélgetés

(forrás: Növekedés.hu)
hirdetés

Könyveink