hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

"A kormány mindenkinek üzent az orvoskamara elleni statáriális lépéssel"

Hatásosnak bizonyult a Magyar Orvosi Kamara (MOK) tiltakozó akciója, ezért a kormány statáriális jelleggel lenullázta a köztestület jogosultságait és ezzel üzent mindenkinek. A lépéssel ugyanakkor aligha oldódnak meg a hazai egészségügy problémái – fejtette ki a Magyar Hangnak Rékassy Balázs egészségügyi szakközgazdász.

A MOK lépéseivel túlfeszítette a húrt a kormányzatnál, a válaszlépés pedig ennek megfelelően alakult. Rékassy Balázs egészségügyi szakközgazdász a Magyar Hang megkeresésére hangsúlyozta, a kamara céljai tiszták és egyértelműek voltak: a nem transzparens módon végrehajtott reformok, a szakma kihagyásával előkészített döntések ellen emeletek szót, valamint az ápolók azonnali és jelentős béremelését sürgették. A szakértő szavai szerint a kormány azonnali és statáriális intézkedése árulkodik arról, hogy a MOK nyomásgyakorlása hatásos volt – írja a lap.

Rékassy Balázs szerint egyelőre kérdés, hogy a kamarával való leszámolás egy csapásra megtöri-e az orvostársadalom ellenállását. A kamara erejét demokratikus modellje mellett a tagság számossága adja, ami most több mint valószínű, hogy meg fog csappanni. – Nem zárható ki, hogy sok orvos önként is tagja marad a kamarának, amely így erőt fog tudni felmutatni. De hosszú távon nagyobb esélyét látom annak, hogy a most egységet mutató orvostársadalom szétszéled. Borítékolható, hogy a közellátás színvonala a mostani siralmas szintről még tovább fog esni – mondta.

(forrás: Magyar Hang)
hirdetés

Könyveink