hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

75 millió helyett 103 millió hipertóniás

Az új irányelv szerint a 65 éven felüliek háromnegyede magasvérnyomás-beteg lesz, a fiatalabbaknál is jelentősen változik az arány.

Jelentősen megváltozott a magas vérnyomás definíciójára és kezelésére vonatkozó irányelv az American Heart Association és az American College of Cardiology, a két legjelentősebb amerikai szakmai szervezet szerint. 14 év után ez az első jelentős változás az ajánlásokban.
Az új protokoll szerint már a 130/80-as vérnyomás is magasnak számít majd, szemben a világ többi részén még mindig érvényben lévő 140/90-es értékkel. A változtatás célja, hogy a még nem kirívóan magas vérnyomású, de már veszélyeztetett betegeket figyelmeztessék a magas vérnyomás veszélyeire, és még azelőtt életmód változtatásra buzdítsák őket, hogy gyógyszeres kezelésre szorulnának.

Mindez azt jelenti, hogy a 65 éven felüliek háromnegyede magasvérnyomás-betegnek fog számítani, és a fiatalabbaknál is jelentősen változnak így az arányok:

- a 20-44 év közti férfiak 30 %-a, a nők 19 %-a,
- a 45-54 év közti férfiak 50 %-a, a nők 44 %-a,
- az 55-64 közt férfiak 70 %-a, a nők 63 %-a tekintendő ezután magasvérnyomás-betegnek.

Korábban a 65 éven aluliaknál a 140-es szisztolés értéktől számították a magas vérnyomást, az ennél idősebbeknél pedig a 150-től. Az amerikai National Institutes of Health Systolic Blood Pressure Intervention Trial (SPRINT) kutatásában 50 éves és annál idősebb, magas vérnyomással élő személyeket vizsgáltak, akik legalább egy másik rizikófaktorral is rendelkeztek a szívbetegségek szempontjából. Az eredmények azt mutatták, hogy ha 120-as szisztolés értéket céloztak meg a kezeléssel, közel egyharmadával csökkent a szívinfarktus, szívelégtelenség, stroke és az akut koronária szindróma esélye. A kardiovaszkuláris ok miatt bekövetkező halálozási kockázat is negyedével lett kisebb a 140-es szisztolés célértékhez képest. Hasonló eredményeket hozott a 75 éves és annál idősebbek vizsgálata is.

A vérnyomás az idősödéssel gyakran emelkedik, ugyanakkor az is előfordulhat, hogy egy aktív, kiegyensúlyozott életmódot folytató 70-es egészségesebb és jobb értékeket produkál, mint egy inaktív, túlsúlyos, dohányzó 50-es. Éppen a célértékek meghatározását mindig az adott személy állapotához igazítjuk. Csak a személyre szabott kezelés és a rendszeres kontroll hozhat valódi, tartós eredményt – hangsúlyozza dr. Kapocsi Judit, a Budai Kardioközpont magasvérnyomás és érkockázat specialistája.

A magas vérnyomásértékek növelik az agyi betegségek kialakulásának kockázatát, így a stroke-ét, az Alzheimer-betegségét, és a kognitív károsodásét a nem kielégítő véráramlás miatt.

160/100 Hgmm alatti vérnyomásnál, amennyiben nincsenek szövődmények és társbetegségek, elsődlegesen életmódkezeléssel kell próbálkozni. Ennél magasabb értékeknél már a gyógyszeres kezelés is szükséges. Ez utóbbi általánosságban akkor indokolt, ha az életmódkezeléssel 3 hónap alatt a célérték elérése nem sikerül, vagy ha társbetegségek és/vagy szövődmények is tapasztalhatóak – ismerteti dr. Babai László, a Magyar Életmód Orvostani Társaság elnöke. – Az életmódkezelés a mozgásterápiára és a táplálkozási iránymutatásra épül, minden esetben személyre szabott. Az életmódorvoslás praxisában remek példákat láthatunk arra, hogy idősebb korban is látványos eredmények érhetők el a magas vérnyomás normalizálásában is.

Olvasói vélemény: 2,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés