hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

Új hipertónia irányelv

Amerikai szakmai szervezetek irányelvei alapján 130/80 Hgmm-re csökken a vérnyomásbeli határ- és célérték, írja a PharmaOnline.

Az Amerikai Szív Társaság (American Heart Association; AHA) és az Amerikai Kardiológiai Kollégium (American College of Cardiology; ACC) magas vérnyomás mérésére, megelőzésére és kezelésére vonatkozó irányelvei és javaslatai megváltoznak – adta hírül a PharmaOnline. Korábbi tudományos vizsgálatok eredményeire alapozva a szakmai szervezetek úgy vélik, hogy számos betegnél az életmódváltoztatást és az esetleges antihipertenzív gyógyszeres terápiát már korábban, alacsonyabb vérnyomás értékeknél meg kellene kezdeni, mint korábban. Ezzel összhangban az eddigi 140/90 Hgmm helyett 130/80 Hgmm lesz a vérnyomásban a limitérték.

Az ACC és AHA irányelvei és a vérnyomás-kategóriák ennek megfelelően megváltoznak.

Vérnyomás-kategóriák

  • normális vérnyomás: 120/80 Hgmm alatt
  • emelkedett vérnyomás: szisztolés érték 120-129 Hgmm és a diasztolés kevesebb, mint 80 Hgmm
  • 1. stádium: szisztolés érték 130–139 Hgmm vagy a diasztolés 80-89 Hgmm
  • 2. stádium: szisztolés érték legalább 140 Hgmm vagy a diasztolés legalább 90 Hgmm
  • hipertenzív krízis: szisztolés érték 180 Hgmm fölött és/vagy diasztolés érték 120 Hgmm fölött

Minél alacsonyabb, annál jobb

Mint az a SPRINT-vizsgálat két éve publikált eredményeiből kiderül, a hipertóniások 120 Hgmm-re csökkentett szisztolés vérnyomása jelentősebb védelmet nyújt a szívinfarktussal, a koronáriás kórképekkel és a szív- és érrendszeri elhalálozással szemben, mint a korábbi célértéknek megfelelően 140 Hgmm-re redukált érték.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

Ugrásszerűen megnő a hipertóniások száma

Az irányelvek és a limitértékek változtatásával egy csapásra 72 millióról 103 millióra nő az arteriális hipertóniában szenvedő amerikai lakosok száma. Ez azt is jelenti, hogy a felnőtt lakosság 46 százalékának magas a vérnyomása. Az 55 és 74 év közöttiek körében – az új irányelvek alapján – a hipertónia négyből három embert érint. A 20 és 44 éves korosztályban pedig a nőknél a korábbi 10 százalékról 19 százalékra, míg a férfiaknál 11 százalékról 30 százalékra emelkedik a hipertónia diagnózisának gyakorisága. Ennek ellenére mindkét szakmai szervezet (ACC és AHA) hangsúlyozza, hogy a gyógyszeresen kezelendők aránya csak kis mértékben nő.

Az 1. és a 2. stádiumban nincs szükség azonnal megkezdett gyógyszeres kezelésre. Korábban akkor folyamodtak gyógyszeres kezeléshez esetükben, ha a javasolt életmódbeli változtatások nem hozták meg a várt eredményt. Az új irányelvek szerint az elkövetkező 10 évben várható kardiovaszkuláris rizikó becslése szolgál alapul a gyógyszeres terápia megkezdésének javasolására az 1. és a 2. stádiumokban.

Nincsenek életkortól függő határértékek

További viták kiindulópontja lehet az, hogy az új irányelvekben nincsenek megadva külön hipertónia limitértékek az idősebb korosztályra vonatkozóan. Az új guideline alapján a 65 év fölöttiek esetében is a 130/80 Hgmm-es határ- és célérték a mérvadó. 

Forrás: ACC, AHA

(forrás: PharmaOnline )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés