hirdetés
2024. április. 17., szerda - Rudolf.
hirdetés

Négy negyed több mint egy egész?

Négy különböző antihipertenzív hatóanyagból a szokásos dózisok negyedeit alkalmazva a kombináció kifejezettebb vérnyomáscsökkenéshez vezet, mint a normál dózisokkal végzett monoterápia, írja a PharmaOnline.

Ausztráliai kutatók egy olyan négy hatóanyagból álló antihipertenzív kombináció terápiás hatását vizsgáltak, ami mind a négy benne lévő hatóanyagból a szokásos dózis negyedét tartalmazza.

A vizsgálat ötletét az a korábbi megfigyelés adta, ami szerint a vérnyomáscsökkentők szokásos dózisának a fele a teljes dózisnál tapasztalható terápiás hatás mintegy 80 százalékát mutatja. Továbbá, korábbi vizsgálatok alapján (38 vizsgálat 5033 résztvevővel) egyetlen antihipertenzív hatóanyagnak a normál dózishoz képest negyed dózisban való alkalmazása átlagosan 5/2 Hgmm-rel, míg két hatóanyagnak a kombinációja – mindkettőt negyed dózisban véve – mintegy 7/5 Hgmm-rel mérsékli a vérnyomást. 

Az angiotenzin-1 receptor antagonista irbezartán (37,5 mg), a kalcium-csatorna blokkoló amlodipin (1,25 mg), a diuretikum hidroklorotiazid (6,25 mg) és a béta-blokkoló atenolol (12,5 mg) alkotta négyes kombináció a hatás tekintetében kedvezőbbnek bizonyul, mint bármelyik felsorolt hatóanyag szokásos dózisban, monoterápiában való alkalmazása. Emellett, a különböző hatástani csoportba tartozó hatóanyagok alacsony dózisainak az alkalmazásával járó mellékhatások is elhanyagolhatók.

A vérnyomáscsökkenés szignifikáns a „quad-pill”-lel

A „quad-pill”-ként emlegetett négyes antihipertenzív kombináció vizsgálatába viszonylag kisszámú (n=18) kezeletlen hipertóniás beteget vontak be, akiknek a vizsgálat megkezdésekor az orvosi rendelőben mért vérnyomása átlagosan 154/90 Hgmm volt. Két hetes kezelést követően a vérnyomásuk átlagosan 22/13 Hgmm-rel csökkent, és valamennyi beteg vérnyomását sikerült a célérték (140/90 Hgmm) alá vinni.

További vizsgálatok szükségesek

Az alacsony dózisú antihipertenzív hatóanyagok kombinációs készítményével végzett vizsgálat eredményei kecsegtetőek. A négyes negyeddózisú kombinációval elért kedvező hatás (22/13 Hgmm) a normál dózisú monoterápiás kezelésekkel szemben (9/5 Hgmm vérnyomáscsökkenés) is ígéretes jövőbeli lehetőség lehet. Addig azonban még nagyszámú beteg bevonásával szervezett klinikai vizsgálatokra van szükség.

(Forrás: Deutsches Aerzteblatt)

(forrás: PharmaOnline )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés