2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

24 milliárd eurót költenek drogra az unióban

Az Európai Unióban évente megközelítőleg 24 milliárd eurót (7500 milliárd forintot) költenek kábítószerre, vagyis ez jelenti a szervezett bűnözés egyik fő jövedelemforrását, derült ki az európai rendőrségi hivatal (Europol) jelentéséből.

Az Europol a Kábítószer és Kábítószerfüggőség Európai Megfigyelőközpontjával (EMCDDA) együttműködve készítette el a 2016. évi jelentését, amely szerint 38 százalékos piaci részesedéssel változatlanul a kannabisz számít a legszélesebb körben fogyasztott tiltott kábítószernek az EU-ban. Ennek éves forgalmát körülbelül 9,3 milliárd euróra becsülik. A dokumentumban azt írták, 22 millió felnőtt jelezte, hogy az elmúlt évben használt kannabiszt. Az anyagot napi szinten használók aránya a felnőtt lakosság 1 százalékára tehető.

Évi 6,8 milliárd euróval a heroin részaránya 28 százalékos az európai drogpiacon. A kábítószerrel összefüggő halálesetek és a szociális ellátórendszerre háruló költségek jelentős hányada a heroinhoz kapcsolódik.  Az Európai Unióban még mindig a kokain a legáltalánosabban használt tiltott stimuláns. A főként Nyugat- és Dél-Európában elterjedt kokain piacát évi 5,7 milliárd euróra becsülik. A szakértők arra is felhívták a figyelmet, hogy a tiltott drogok legális helyettesítőjeként egyre szélesebb körben elterjedtek az úgynevezett "új pszichoaktív szerek". A tavalyi évben legalább száz ilyen új szer jelent meg a piacon.

A jelentés készítői szerint az illegális drogüzlet gyakran szorosan összefonódik más típusú bűncselekményekkel, például a terrorizmussal, torzítja a gazdaság működését, és komoly terhet jelent az állami intézmények, valamint a társadalom számára. A helyzetértékelésből kiderült, hogy bár a diverzifikáció folytatódik, a hagyományos csempészútvonalak továbbra is fennmaradtak. Az útvonalak a korábbiaknál kevésbé áruspecifikusak, ugyanakkor továbbra is kihasználják a törvényes szállítási és logisztikai infrastruktúrákat: a tengeri szállítókonténerek kényelmes szállítási módot jelentenek a csempészek számára.

A legnagyobb európai kikötők, köztük Rotterdam és Hamburg számítanak a leginkább használatos belépési pontnak. Az internetes piacok mindemellett új lehetőségeket kínálnak a kábítószer-értékesítésre. A bűnszervezetek általában egy-egy földrajzi helyen koncentrálódnak, a hagyományos központok mellett azonban új területek is megjelennek. A Dél-Kaukázus például egyre jelentősebb szerepet játszik a kábítószer-kereskedelemben.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink