hirdetés
2024. május. 02., csütörtök - Zsigmond.

2020-ra nem lesz kábítószermentes az ország

Utópisztikus célkitűzés

A kormány 2013-ban fogadta el az új nemzeti drogstratégiát, amelyben az a célkitűzés is szerepelt, hogy 2020-ra kábítószermentes legyen az ország. A szakemberek mindezt már három éve utópisztikusnak minősítették, írta a Magyar Nemzet.

A ma hozzáférhető adatok szerint egyenesen katasztrófa vár az országra, ha a döntéshozók nem változtatnak villámgyorsan a stratégián.

Csak egyetérteni lehet a Ténytár című blogon a múlt héten megjelent elemzéssel, amely szerint a drogkérdéshez való kormányzati hozzáállásra az elmúlt években a hozzá nem értés, az álszentség és az elavult módszerek erőltetése volt a jellemző, írja az MNO. A drogmegelőzési költségvetési forrásokat drasztikusan megvágták. Míg 2004-ben még 1,8 milliárd forintot fordíthattak erre a célra a szakemberek, 2010-ben ez az összeg már nem érte el az egymilliárdot, és 2011-ben már csak 300 milliót, 2014-ben pedig 400 milliónál valamivel kisebb összeget költhettek megelőzésre.

A rendőrségen ugyanakkor megszüntették az önálló kábítószer-bűnözés elleni egységeket: ma más, nem önálló egységek folytatják a sziszifuszi küzdelmet. A Budapesten tavaly a rendőrség által lefoglalt kábítószer-mennyiséghez egy adalék. 1998-ban a cikk írójának mondta egy neves szakember, hogy csak a fővárosban egy-egy hétvégén egymilliárd (!) forint értékű kábítószer fogy. Nincs okunk azt hinni, hogy azóta megjavultak a drogfogyasztók és kevesebb szert használnak, mint korábban. Sőt, az adatok szerint 2007 és 2013 között mintegy 50 százalékkal nőtt a drogfogyasztás.

(forrás: Magyar Nermzet)

cimkék

hirdetés

Könyveink