hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

1,8 milliárd az alapellátásnak és a hajléktalanoknak

Csaknem három éve próbálja a kormány rászorítani az orvosokat arra, hogy vigyázzanak a közpénzre és az egyes betegségekre a még hatékony, de olcsó szert írják fel.

S bár ezalatt az egészségügyi miniszterek sokszor ígérték, a gyakorlatban csak tavaly ősztől alkalmazták az orvosokat takarékosabb gyógyszerrendelésre szorító rendelkezést. Azóta valóban figyelte az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) az orvosok gyógyszerfelírási szokásait. Ha valaki az átlagnál legalább ötven százalékkal költségesebben kezelte a betegeit, saját költségén kötelező tanfolyamon kellett részt vennie.

Az új kormány most eltörölné ezt a szankciót és kizárólag jutalmazással venné rá doktorait a költséghatékony terápiák alkalmazására. Az OEP kalkulációja szerint, ha az orvosok használják a rendszert, évente 3-4 milliárd forint megtakarítást oszthatnak szét köztük.

A kormányzat ezt követően a gyógyszerészeket is érdekeltté tenné, jutalmazná, ha (amennyiben lehetőség van rá) a legalacsonyabb térítési díjú készítménnyel helyettesítik a felírt orvosságokat. A patikusok most nem érdekeltek olcsóbb helyettesítésben, mert ha így tennének, akkor a patikavállalkozások bevételét jelentő árrés még kevesebb lenne.

A Népszabadságnak Keszthelyi Gyula tardi háziorvos azt mondta: nem érti ezt az új rendszert sem, és szerinte az előzőnek sem volt értelme. Hiszen ha az egészségbiztosító költséghatékony készítményeket fogad be a közfinanszírozásba, akkor nincs értelme az orvosokat újabb tortúrára kényszeríteni. Hiszen a készletből nem is választhat más terápiát, mint az elvárt lehető legolcsóbbat.

A háziorvosok azonban már idén is kapnak többletpénzt - erről Szócska Miklós államtitkár beszélt a szerdai kormányülés után. Mint mondta: kasszasöprés történt az E-Alapban és találtak egy kis pénzt, mintegy 1,8 milliárd forintot, a gyógyszertámogatásra költhető költségsorban. Ezt az összeget az alapellátó praxisok és a hajléktalanok ellátását biztosító szolgálatok kapják meg.

Így 200 ezer forintot kapnak praxisonként a háziorvosi ellátásban területi ellátási kötelezettséggel rendelkező felnőtt, gyermek és vegyes praxisok. Ezen összegen felül további 200 ezer forintot kapnak a háziorvosi sürgősségi ellátást biztosító központi ügyeletek. A fogászati alapellátást nyújtók közül a heti 30 órás rendelési idejű praxisok 150 ezer forint különdíjazásban részesülnek. Szintén pluszforráshoz jutnak azok a hajléktalanok ellátását biztosító szolgálatok és centrumok, amelyek éjjel-nappal működnek. Ezek az ellátók külön-külön 1,5 millió forintban részesülnek majd.

Danó Anna
a szerző cikkei

hirdetés

Könyveink