hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

 

UB-421

Új vizsgálati szer a HIV kezelésében

Tajvani kutatók egy vizsgálati készítménnyel jó eredményeket értek el a HIV humán CD4+T sejtjeihez kötődésének gátlása során, ami akár négy hónapra is szupresszálhatja a vírusterhelést, írta a PharmaOnline.

A tajvani United Biopharma Inc. által végzett vizsgálat eredményei a The New England Journal of Medicine jelentek meg. A cikk szerint az UB-421 vizsgálati készítménnyel az antiretrovirális terápiát követő rövid szüneti időszakban is sikeresen szuppresszálták a vírusterhelést. A cikk rövid összefoglalója (abstract) az alábbi linken érhető el: C Wang et al. Effect of Anti-CD4 Antibody UB-421 on HIV-1 Rebound after Treatment Interruption, New England Journal of Medicine (2019).

Forrás: 123 rf
Forrás: 123 rf

Egy tajvani fázis 2 vizsgálatban az UB-421 vizsgálati készítmény hatásosságát értékelték. Az UB-421 olyan antitest, mely megakadályozza, hogy a HIV az emberi immunsejtek felületéhez kötődhessen. Hasonló jellegű készítményekkel, azaz széles spektrumú neutralizáló antitestekkel (bNABs – broadly Neutralizing Antibodies) már korábban is végeztek vizsgálatokat, ám gondot okozott, hogy a HIV gyors mutációs rátája miatt a vírus általában két hetes időszakot követően ismét felszaporodott a szervezetben. Az UB-421 elméletileg kiküszöböli ezt a problémát, mivel egy olyan stabil fehérjét blokkol, melyet a HIV a T-sejtek fertőzéséhez használ.

A vizsgálatban 29 önkéntes, jól kontrollált állapotú HIV-fertőzött beteget kértek meg arra, hogy függessze fel napi, orálisan adagolt antiretrovirális terápiáját (ART – antiretroviral therapy) az UB-421 vizsgálati szerrel történő kezelés első infúziójának időpontjában, vagy egy héttel később, az alkalmazott ART lehetőségeitől függően. A 8 illetve 16 hét időtartamú, heti adagolási gyakoriságú kezelést követően a betegek újrakezdhették a korábbi ART adagolási rendet, és nyolc héttel később utánkövetési viziteken kellett megjelenniük.

A vizsgálatban szereplő összes betegnél sikerült alacsonyan tartani (20 kópia/ml alatt) a vírusterhelést, és nem figyeltek meg a kezeléssel szembeni vírusrezisztenciát, közli a lap.

(forrás: PharmaOnline)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink