hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

Tumorbank Szegeden

A szegedi egyetem is tagja a konzorciumnak, amely a daganatok kialakulásában szerepet játszó genetikai és epigenetikai változásokat vizsgálja.

Az összesen 1,5 milliárd forint uniós támogatást nyert alapkutatás azt szándékozik meghatározni, hogy a génállomány instabilitása és az öröklődő anyag sérülései hogyan járulnak hozzá a daganatok kialakulásához. Az Szegedi Tudományegyetem (SZTE) tumorbank létrehozásával is hozzájárul a projekthez. Az SZTE a teljes pályázati összegből 400 millió forintot fordíthat a kutatásokra, amelyekben közreműködik az SZTE TTIK Biokémiai és Molekuláris Biológia Tanszéke, az ÁOK Pathologiai Intézete, az SZTE ÁOK Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika, az Urológia Klinika és a Sebészeti Klinika.

Prof. dr. Boros Imre, a kutatás szakmai vezetője elmondta: alapkutatásról van szó, azt szeretnék azonosítani, hogy mi hozza létre a tumorok kialakulásához vezető változásokat, és milyen rendszerek működnek a sejtekben, amelyek ezeket próbálják kijavítani. Az így nyert információkat arra használják, hogy a hibák javításában szerepet játszó molekulák működésének megismerésével és megváltoztatásával hozzájáruljanak a tumoros megbetegedések gyógyításához.

Boros Imre professzor kiemelte azt is: ebben a kutatásban nagyon fontos a Szegedi Tudományegyetem részéről az a hozzájárulás, hogy egy olyan tumorbankot hoznak létre, amelyben valós tumorokból származó szövetmintákat helyeznek el oly módon, hogy lehetőség legyen a tumorok kialakulásának folyamatát vizsgálni annak különböző fázisaiban. A szegedi tumorbank úttörő kezdeményezés hazánkban: a nemzetközi sztenderdeknek megfelelő, a régióban egyedi lesz. 

Az SZTE 400 millió forintos pályázati összegének körülbelül egynegyedét költik a tumorbank kialakításához szükséges infrastruktúrára, amely alapfeltétele annak, hogy a mintákat úgy tudják megőrizni, hogy azok ezekre a vizsgálatokra alkalmasak legyenek. A fennmaradó összeg kutatói állások létrehozását szolgálja, valamint a kutatás költségeit fedezi. 

Ez a kutatási program egyébként nagyon szorosan kapcsolódik két másik projekthez, amelyben a szegedi egyetem kutatói szintén részt vesznek, az egyik immunológiai vizsgálatokat foglal magába, a másik kutatási területe pedig a metabolizmus.

A GINOP-2.3.2-15-2016-00020 "A genom instabilitás és a karcinognezis molekuláris térképezése, MolMedEx TUMORDNS" projekt támogatásával 2020-ig dolgoznak a kutatók, akik a támogatási időszakban 100 publikációt terveznek megjelentetni a témában. A projektben 15 új kutatót foglalkoztatnak, és 30 lesz azoknak a száma, akik a projekt megvalósítása alatt tudományos fokozatot szereznek majd. A projektben a SZTE, a Debreceni Egyetem és az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont működik együtt, utóbbi a konzorcium vezetője.

(forrás: Szegedi Tudományegyetem)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink