hirdetés
2022. július. 03., vasárnap - Kornél, Soma.
hirdetés

Régi-új klinika Szegeden

A Dél-Alföldön élő mozgásszervi és belgyógyászati immunbetegségekben szenvedő pácienseknek nyújt legmagasabb szintű ellátást a Szegedi Tudományegyetem újonnan alapított Reumatológiai és Immunológiai Klinikája.

Kovács László tanszékvezető egyetemi docens pénteken a Tisza-parti városban a korábban reumatológiai klinika néven működő intézmény átalakításáról tartott sajtótájékoztatón elmondta, ezek az immunológiai betegségek gyakran súlyos lefolyásúak, gyors beavatkozást igényelnek, egyszerre több szervet, az ízületek mellett a tüdőt, a vesét, az agyat is érinthetik, ezért fontos, hogy a betegek a lehető legrövidebb idő alatt hozzájussanak a megfelelő ellátáshoz. Ezt segítheti az intézmény új elnevezése, tette hozzá.

A korábban kuriózumnak számítottak az immunológiai rendszerbetegségek, az utóbbi időszakban azonban némileg emelkedik az ilyen páciensek száma. Ennek részben a diagnosztika fejlődése az oka, az orvosi köztudatba is bekerülnek ezek a betegségek, de egyes elváltozások számának növekedésében környezeti tényezők is közrejátszhatnak.

A klinikán tizenkét reumatológus, belgyógyász, immunológus szakorvos dolgozik, munkájukat nyolc ápoló segíti, utóbbiak létszáma mindenképpen fejlesztést igényel. Az intézmény évente több mint tízezer pácienst lát el Bács-Kiskun, Békés, Csongrád megyéből és Jász-Nagykun-Szolnok megye déli részéről. Az esetek nagy részét a reumatológiai népbetegségek teszik ki, a nagyobb feladatot azonban az immunológiai elváltozások jelentik, tudatta Kovács László.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Ebben a faluban egyáltalán nem ritkaság 100 évesnek lenni. Sőt, Vittorio-nak és Piuccia-nak köszönhetően idén már 10 matuzsálemet fognak számolni.