hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

Szükség van az illegális drogokra az orvostudományban

A 24.hu szerint a pszichedelikus szerek reneszánszukat élik az orvostudományban, főként a mentális betegségek kezelésében érnek el velük nagy sikereket a kutatók.

Persze nem a ’70-es évek nagy kábítószer-szabadságára kell gondolni – most ellenőrzött keretek között, kis mennyiségben, szigorúan monitorozva használják a szereket orvosok, kutatók azért, hogy az eddig kezelhetetlen, vagy nehezen kezelt rendellenességekben áttörést érjenek el. A Web Summit konferencián szakértők beszéltek arról, hogy miért menthetik meg a pszichedelikus szerek a mentális rendellenességeket kezelő orvostudományt.

A pszichedelikus drogokat rengeteg problémára lehet alkalmazni: a cluster fejfájástól kezdve a depresszión át a poszttraumás stressz szindrómáig (PTSD) terjed a spektrum, sokszor olyan helyzetekben is áttörést lehet elérni, amikor semmilyen más gyógyszer nem hatott.

Erre egyébként szükség is van: ha a leggyakoribb mentális problémát nézzük, a WHO adatai szerint 300 millió ember küzd szorongással a világon. Minden negyvenedik másodpercben meghal valaki öngyilkosság következtében. A mentális betegségek költsége 2030-ra már 16 billió dollárra rúg majd a lecsökkent produktivitás miatt. A jelenlegi gyógyszeres kezelések pedig nem kecsegtetnek túl sok reménnyel: a szerotoninrendszerre ható szerek nem hatnak azonnal, ráadásul a megfelelő koktélt is nehéz személyre szabva beállítani. 30 százalékuk az első felírás alkalmával hatástalan marad. A benzodiazepineket fogyasztók 15 százaléka függővé válik.

Részletek

(forrás: 24.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink