hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

Most kevésbé halálos a koronavírus Európában

A statisztikai adatok alapján úgy tűnik, a koronavírus-járvány jelenleg kevesebb életet követel Európában, mint a tavaszi első hullám idején, írja a hvg.hu.

A koronavírus-fertőzés továbbra is veszélyes, ám a vírus minden jel szerint mostanra kevésbé halálossá vált Európában. Ezt erősítette meg Jason Oke, az Oxfordi Egyetem kutatója, valamint a Szingapúri Nemzeti Egyetem infektológusa is. Utóbbi szerint a D614G kódnévvel ellátott mutáció már nem okoz annyi halálesetet, mint az "eredeti" változata.

Az állításokat az adatok is alátámasztják – összegez a New Scientist. Angliában a vírus mortalitása 55-80 százalékkal esett vissza augusztus elején a július végi adatokhoz képest, attól függően, hogy melyik számítási modellt alkalmazták a szakemberek. Vagyis legrosszabb esetben is megfeleződött a koronavírus-fertőzés következtében meghalt páciensek száma.

Hogy a kevesebb halálesetnek mi az oka, egyelőre a szakemberek sem tudják. Az biztos, hogy augusztus 10–16. között jóval fiatalabbak voltak a fertőzöttek, mint áprilisban: a legtöbbjük a 15-44 éves korosztályból került ki. Az ő esetükben kevésbé halálos a kór, mint az idősek számára. Ugyanakkor Oke hangsúlyozza, még mindig sok az idős fertőzött, így csak ez nem magyarázza a dolgokat. Az alacsonyabb mortalitáshoz az is hozzájárulhat, hogy a betegséget jelenleg hatékonyabban kezelik a kórházakban. Paul Tambyah, a Szingapúri Nemzeti Egyetem infektológusa szerint ahogy elkezdett terjedni a D614G mutáció, úgy csökkent az egyes országokban a halálozási ráta. Ez azonban egyelőre nem bizonyított, írja a lap.

(forrás: hvg.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink