hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

Tudomány

Legalább kétszer annyi terhes nő lesz cukorbeteg, mint azt korábban gondolták

Kétszer-háromszor annyi nőnél alakul ki cukorbetegség a terhesség ideje alatt, mint ahogy azt korábban gondolták az orvosok – derült ki egy új nemzetközi tanulmányból.
Korábban a szakemberek úgy vélték, hogy csupán a terhes nők 5–8 százalékánál alakul ki az úgynevezett gesztációs diabétesz, vagyis terhességi cukorbetegség. A szakemberek kilenc országra terjedő és 23 ezer nő bevonásával készített felmérése szerint azonban a várandós nők mintegy 16 százalékánál alakul ki ez a betegség – írja a The Daily Telegraph című brit napilap internetes kiadása.

Mostanra már kiderült ugyanis, hogy olyan vércukorszintek mellett, amelyeket korábban normálisnak tartottak, nagy súlyú és magas inzulinszintű újszülöttek születnek, gyakoribb a koraszülés, a császármetszés és az anyára és a gyermekre is veszélyes, olykor életveszélyes preeklampszia, azaz a terhességi extrém magas vérnyomás kialakulásának a kockázata is. A korábbi irányelvek másképp definiálták a gesztációs diabéteszt: csak akkor állapították meg, ha a terhes vércukorszintje olyan magas volt, hogy nagy volt a valószinűsége annak, hogy később állandósult cukorbetegség alakul ki benne, és nem vették figyelembe az anyai és magzati kockázatot. A vizsgálat kimutatta, hogy korábban biztonságosnak tartott vércukorszintek mellett a preeklampszia gyakorisága majdnem megduplázódik, a nagy súlyú újszülöttek száma kétszeres lesz és 40 százalékkal gyakoribb a koraszülés.
 
A gesztációs diabétesz a terhesség alatt fellépő hormonális változások miatt alakul ki, amelyek a szervezet inzulinfelhasználását szabályozó hormonokra is kiterjednek. A betegség általában a terhesség második felében alakul ki és a szülés után el is múlik.
 
„Tanulmányunk eredménye szerint a várandós anyák összességének 16 százalékát érinti a gesztációs diabétesz problémája” – mondta Boyd Metzger, a chicagói Northwestern Egyetem munkatársa, a kutatás vezetője. „Ezen nincs miért meglepődnünk. Az, hogy ilyen sok terhességi cukorbetegséggel kell megbirkóznunk, annak az egyenes következménye, hogy a népesség óriási hányada küzd diabétesszel és túlsúllyal. Ez alól pedig miért éppen a terhes nők lennének a kivételek?” – hangoztatta.
 
A tanulmány a Diabetes Care című folyóirat márciusi számában fog megjelenni.
 
Forrás: MTI / Eurekalert
 

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink