hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

Kapcsolat lehet az 1-es típusú cukorbetegség és a rotavírus-fertőzés között

Ausztrál kutatók kapcsolatot mutattak ki az 1-es típusú cukorbetegség visszaszorulása és a rotavírus elleni széles körű vakcinázás között.

A University of Melbourne kutatócsoportja a Public Library of Science Pathogens folyóiratban közölt cikkében arról számolt be, hogy a rotavírus fertőzés szerepet játszhat az 1-es típusú cukorbetegség kialakulásában.

A rotavírus fertőzés világszerte a kiskorú gyermekeknél kialakuló gasztroenteritisz vezető oka, ám az utóbbi években bevezetett oltások jelentősen csökkentették a fertőzés következtében fellépő mortalitást. A mostani vizsgálat során az ausztrál kutatócsoport kimutatta, hogy az oltási program következtében 15%-kal esett vissza a 4 évesnél fiatalabb ausztráliai gyermekek között az 1-es típusú cukorbetegség incidenciája. Ez az adat alátámasztja azt a feltételezést, miszerint összefüggés mutatható ki a rotavírus fertőzés és a diabétesz között a genetikailag hajlamos gyermekek körében. Az 1-es típusú cukorbetegség (inzulinfüggő diabétesz) olyan autoimmun betegség, melynél a szervezet a hasnyálmirigyben található inzulintermelő béta sejteket pusztítja. Ennek oka, az immunrendszer hibás működése, melynek következtében a szervezet nem ismeri fel saját sejtjeit és idegenként azonosítja őket. Ezt követően olyan autoantitesteket termel, melyek az inzulintermelő sejtek elpusztítására törekszenek. Az inzulintermelő sejtek pusztulásának következtében inzulinhiány lép fel, ami a vércukorszint felborulásához vezet a szervezetben. A létfontosságú inzulin segítsége nélkül a sejtek nem képesek a glükóz felvételére, ezért a vércukorszint drasztikusan megemelkedik.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

A szerzők a cikkben áttekintették azokat a molekuláris bizonyítékokat, melyek a kapcsolatra utalnak, és rámutattak a szérum sziget antitestek és a rotavírus fertőzés közötti összefüggésre, valamint arra, hogy a vírus számottevően hozzájárul a hasnyálmiriggyel kapcsolatos patologikus elváltozások megjelenéséhez. Mivel a kapcsolatot környezeti tényezők is befolyásolhatják, a szerzők szerint fontos lenne tisztázni, hogy mely gyerekek körében lenne a legfontosabb a védettség elérése a rotavírus elleni oltással, és fontos kutatási terület lenne annak bizonyítása, hogy a direkt összefüggés található-e a vírus által okozott hasnyálmirigy-fertőzés és az 1-es típusú cukorbetegségben kialakuló sziget autoimmunitás bekövetkezése között. Ezt a kapcsolatot már több vírus esetében sikerült kimutatni (rubeola, mumpsz, citomegalovírus).

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink