hirdetés
2024. május. 08., szerda - Mihály.
hirdetés

 

Freund Tamás: Veszett fejsze nyele

Az MTA újraválasztott elnöke szerint veszett fejsze nyele, hogy visszaszerezhetik-e a 2019-ben elcsatolt kutatóhálózatukat. A Népszava interjúja.

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) májusi közgyűlésén, egyedüli indulóként újabb három évre választották meg elnöknek. Miért alakulhatott úgy, hogy más jelölt nem is volt?

Az Akadémia továbbra sincs könnyű helyzetben, nehéz feladatok állnak előttünk, ahogy az egész ország előtt is. Egymást érték, érik a különböző krízishelyzetek – fenntarthatóság, klímaváltozás, háború, energiaválság, a Covid utóhatásai –, amelyek mindennapos feladatokat adnak az MTA-nak is. Emellett egy méltatlan folyamat után elveszítettük a kutatóhálózatunkat és vele háromezer kutatót, így újra kellett fogalmaznunk a küldetésünket, stratégiánkat. Talán ez is magyarázza, hogy nincs nagy sorban állás az elnökségért. Illetve abban is bízom, hogy a többség elégedett volt az elnökségem első három évével, ezért kaptam felhatalmazást a folytatásra. Nagyon örülök, hogy a teljes vezetőséget hasonlóan magas szavazati aránnyal újraválasztotta a közgyűlés, kiválóan tudunk együtt dolgozni.

A Népszavának adott korábbi interjúiban azt mondta, van olyan terve, amellyel visszaszerezhetnék az MTA-tól 2019-ben elcsatolt, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózathoz (ELKH) kiszervezett kutatóintézeteket. Ezt továbbra is megvalósíthatónak tartja?

Sokáig abban reménykedtem, ha Palkovics László miniszter úr helyére egy, az Akadémiával együttműködőbb tudománypolitikáért felelős miniszter kerül, akit talán könnyebb lesz meggyőzni arról, hogy a kutatóhálózat jobb helyen van az Akadémiánál. A tudománypolitikáért most Csák János kulturális és innovációs miniszter felel, de tőle és más miniszterektől is azt hallottam, a kormány egyáltalán nem gondolkodik abban, hogy a hálózat visszakerüljön az Akadémiára. Úgy érzem, ez már egy veszett fejsze nyele. (...)

Már többször említette Csák János minisztert, úgy tűnik, viszonylag gyakran találkoznak. Jobb a viszonyuk, mint Palkovics Lászlóval volt?

Abból a szempontból jobb, hogy több időt szakít a kapcsolattartásra, gyakrabban le tudunk ülni tárgyalni, és amiben megegyezünk, azt be is tartja. Palkovics miniszter úrnál elég gyakori volt, hogy valamiben megegyeztünk, majd egy nappal később már más emlékei voltak a megegyezésről. Csák miniszter úrral sem lesz könnyebb eredményeket elérni, de legalább kiszámíthatóbb és megbízhatóbb lesz, ha valamiben meg tudunk egyezni. Emellett a célunk az is, hogy amennyire csak lehet, a tudományos érvek épüljenek be a politikai döntéshozói mechanizmusba. (...)

A teljes interjú

(forrás: Népszava)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink