hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

 

A lajhárok szőréből is előállítható antibiotikum?

A Costa Rica-i lajhárok bundájában megbúvó, antibiotikum-termelő baktériumok egyfajta megoldást jelenthetnek, közli a hvg.hu.

Mint írják, az állat szőrzetében nyüzsögnek a különféle élőlények, rovarok, algák, gombák, baktériumok és még egy sor olyan mikroba, amelyik komoly betegségkockázatot jelent. Meglepő módon azonban ezek a lassan mozgó állatok ellenállnak a fertőzéseknek, és ez fel is keltette a kutatók kíváncsiságát.

Úgy gondolták, hogy ha ennyire sokféle organizmus tud együttélni, akkor léteznie kell egy irányítórendszernek is. Ezt kutatva, szőrmintákat vettek a Costa Rica-i két- és háromujjú lajhároktól. Közben olyan antibiotikum-termelő baktériumokat fedeztek fel, amelyek lehetővé teszik a potenciálisan patogén (kórokozó képességgel bíró) baktériumok szaporodásának szabályozását, illetve más „versenytársak”, például a gombák szaporodásának gátlását. A kutatásokat mintegy három évvel ezelőtt kezdték, és már 20 ígéretes mikroorganizmust azonosítottak, amelyek elnevezésre várnak.

A kutatók szerint még hosszú út áll előttük annak eldöntésében, hogy vajon a „lajhárvegyületek” tényleg hasznosak lehetnek-e az emberek számára.

A teljes információ

Minke Wink képe a Pixabay-en
Minke Wink képe a Pixabay-en

(forrás: hvg.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink