hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.
hirdetés

 

A hírfüggőség pszichikai és fizikai betegségeket is okozhat

Ha hírfüggősége elharapódzik, a Telex szerint  nemcsak mentális, hanem fizikai tünetei is lehetnek, állítja egy a Health Communicationben megjelent tanulmány.

Az elmúlt két évben a háborús és a Covid-hírek olvasása éppen elég szorongást okoztak sok emberben, de vannak olyanok is, akik állandó készenlétben, feszültségi állapotban vannak, mert a nap minden fontosabb híréről tudni akarnak, és ezt rendszeresen ellenőrzik is. A friss tanulmány szerint ez a hírfüggőség rossz fizikai közérzettel is párosulhat.

Bryan McLaughlin, a Texas Tech Egyetem Média és Kommunikációs Főiskolájának docense szerint ezek az emberek túlpörgetik a kontrollálási hajlamukat, és az oda vezethet, hogy a világot sötét és veszélyes helynek élik meg.

A hírfüggőségként ismert jelenség tanulmányozásához McLaughlin és kollégái egy 1100 amerikai felnőtt körében végzett online felmérés adatait elemezték. A megkérdezettek közül 16,5 százalékot súlyosan problémás hírfogyasztóként azonosítottak. Az ilyen emberek annyira belemerültek a hírekbe, hogy azok uralták a gondolataikat, a családdal vagy a barátokkal töltött időt megzavarták, nyugtalanság, alvászavarok, koncentrációs problémák jellemezték őket. Ez a csoport szignifikánsan nagyobb valószínűséggel tapasztalt mentális és fizikai betegségeket is; 73,6 százalékuk vallotta azt, hogy az elmúlt hónapban tapasztalt mentális zavart, szemben a vizsgálat többi szereplőjének 8 százalékával, míg a súlyosan problémás hírfogyasztók 61 százaléka mondta azt, hogy fizikai tüneteket is produkált. A többi csoportban összesen 6,1 százalék volt ez az arány, közli a lap.

A tanulmány egyik gyengesége, hogy nem tárja fel pontosan a fizikai és pszichikai tünetek, valamint a megszaladó hírfogyasztás közötti kapcsolatot. McLaughlin szerint a kutatási eredmények is rámutattak arra, hogy a tudatosabb hírfogyasztási szokásokra is nevelni kell az embereket az egészségük érdekében.

Michael Gaida képe a Pixabay-en
Michael Gaida képe a Pixabay-en

(forrás: Telex)

cimkék

Olvasói vélemény: 7,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink