hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

A népegészségügyi körözésben érintetteket a rendőr is bekísérhetné

A várhatóan januártól életbe lépő új rendelet értelmében célzottabb tbc-szűréseket szerveznének - mondta Kissné Horváth Ildikó egy szerdai konferencia után.

Az egészségügyért felelős államtitkárság egészségpolitikai főosztályvezetője ugyanakkor hangsúlyozta, hogy azokban a térségekben, megyékben továbbra is kötelező lesz szűrni, amelyekben 100 ezer lakosból 25-nél több a tuberkulózisos (tbc-s) betegek száma.

A rendelettervezet értelmében a rizikócsoportoknál - ilyenek a hajléktalanok vagy a rossz szociális helyzetben lévők - vezetnének be célzott szűréseket - mondta a főosztályvezető. Hozzátette: az ilyen szűrések sikerességében fontos szerep hárul a hajléktalan-ellátásban részt vevő szervezetekre, a védőnőkre, a családsegítő hálózatra, de a rendelet lehetővé tenne hatósági intézkedést is. Az úgynevezett népegészségügyi körözésben érintetteket tehát akár a rendőr is bekísérhetné a kijelölt tüdőszűrő állomásra.

A rendelettervezet szerint továbbra is kötelező marad a tbc-vel fertőzöttek közvetlen környezetében élőknek a szűrése, de ezt a kört is kibővítenék: nemcsak a közvetlen családtagokat szűrnék, hanem például a munkatársakat is.

Szintén kötelező elem maradna a foglalkozás-egészségügyi szempontból elrendelt szűrés, de a tervezett jogszabály előírná például a büntetés-végrehajtásban dolgozók vagy a börtönben lévő, börtönbe vonulók szűrését is.

***

Magyarországon sikerült a tuberkulózisos megbetegedések számát csökkenteni, az európai régióban azonban 78 ezer új beteget regisztrálnak évente - ismertette az adatokat Masoud Dara, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szakértője a tbc világnapja alkalmából rendezett budapesti konferencián. Kiemelte, a régión belül Magyarországon viszonylag kevés az új tbc-s megbetegedés, a problémát inkább az jelenti, hogy nehéz azokat megtalálni, akik a leginkább érintettek lehetnek ebben a betegségben.
Kovács Gábor, az Egészségügyi Szakmai Kollégium tüdőgyógyász tagozatának vezetője előadásában kitért arra, hogy célszerűbb lenne csak azokat szűrni, akiknél feltételezhető a betegség, így hatékonyabbá lehet tenni a szűrővizsgálatokat. Elmondta, hogy Magyarországon a legnagyobb mértékű szűrés az 1970-es években volt, akkor hétmillióan vettek részt a szűréseken, tavaly 2,1 millióan. A csökkenést az indokolja, hogy jelentősen visszaesett a betegek száma, így nem kellett elrendelni kötelező szűrést.

Jelenleg 115 tüdőszűrő állomás működik az országban, közülük 54 a legkorszerűbb diagnosztikai eszközt használja, de még mindig fellelhető húsz- és negyvenéves röntgengép is.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink