2017. január. 23., hétfő - Zelma, Rajmund.

Lehet, hogy hamarosan leáldozik a protéziseknek és fogimplantátumoknak, itt van ugyanis az új „biofog”. Brit kutatók felfedezték annak módját, miként lehet új fogat kifejleszteni a foghiányoknál lévő íny sejtjeiből.

Mesterséges emberi fület növesztettek 3D-s nyomtató és élő sejtekből készített különleges hidrogél felhasználásával az amerikai Cornell Egyetem tudósai – írja az MNO.

A közvetlenül az agyi érkatasztrófa után alkalmazott őssejtinfúzió segíthet az érintettek felépülésében és a következmények enyhítésében - írja bolíviai tudósok kísérleti eredményeire hivatkozva az MTI.

Az őssejtmegőrzéssel kapcsolatosan nekem is komoly fenntartásaim voltak – mondja a Zalai Hírlapnak adott interjújában Czeizel Endre orvosgenetikus.

Számos helyen kutatják világszerte, hogy miként állíthatnák vissza a látássérült páciensek látását a lehető legteljesebben, illetve hogyan javíthatják az érintettek életminőségét.

Jól van és újra iskolába jár az a brit fiú, akinél két éve először végezték el az akkor áttörést jelentő légcsőátültetést, amelyben saját őssejtjeivel burkolták be az előzetesen lecsupaszított a transzplantált szervet - adta hírül a The Lancet című brit orvosi folyóirat nyomán az MTI.

A testen kívül növesztett szövetek és szervek előállítása 3D bionyomtatással vagy más eljárásokkal már nem a science fiction mesék világa – írja a Népszabadság.

Emberi csontot növesztettek őssejtekből laboratóriumi körülmények között izraeli kutatók – számolt be róla a The Daily Telegraph című brit napilap online kiadása.

Több ezer beteg kerülheti el a csípőprotézis-beültetést, miután sebészek egy olyan új őssejt-terápiát fejlesztettek ki, amellyel az ízületi gyulladáshoz vezető csontbetegséget lehet kezelni – írja a Medipress.

Egy egerekben végzett vizsgálat szerint az 1-es típusú diabéteszesek bélsejtjeit át lehet alakítani úgy, hogy inzulint termeljenek. Ezzel fölöslegessé válna az őssejtek transzplantációja, amit mindeddig sok kutató tartott optimális módszernek.

A vérátömlesztéshez szükséges vérkészletek a világ egyetlen országában sem elegendőek. Most úgy látszik, lassan vége szakad a véradókért folytatott szakadatlan toborzó küzdelemnek. Egy francia kutatócsoportnak sikerült csontvelői őssejtekből vért előállítania.

Két különálló licenc és együttműködési szerződést kötött két bioszimiláris termék fejlesztéséről és értékesítéséről a Richter Gedeon Nyrt. és a STADA Arzneimittel AG.

Bár a hatóanyagok számát tekintve a gyógyszereknek ma csupán öt százaléka biológiai eredetű, ám a készítményekre jutó gyógyszertámogatás aránya már ma is a kassza 25 százalékára tehető.

Emberi csontvelőből, vérből és köldökzsinórból vett sejteket sikerült működő erekké alakítani egerekben - közölték amerikai kutatók.

Útmutató egészségügyi intézmények, iskolák, szociális intézmények dolgozóinak, és mindenki másnak, akit a munkáltató eltilt a lájkolástól, a kommenteléstől és a nyilatkozástól: mit szabad és mit nem?

Az új évre vonatkozó technológiai előrejelzések megosztása lassan kezd hagyománnyá válni nálam. Mivel idén sem szeretnék csalódást okozni, íme néhány gondolat 2017 legizgalmasabb orvoslással kapcsolatos technológiáiról.

Ajánlott cikkeink

Új díjra pályázhatnak

Az egészségértés azt a képességünket jelenti, hogy mennyire tudunk egészségügyi kérdésekben eligazodni, mennyire értjük az egészségügyi információkat. Sajnos Magyarországon minden második embernek komoly problémái vannak e területen, derült ki az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) támogatásával végzett kutatásból is. (x)

Könyveink