hirdetés
2017. február. 25., szombat - Géza.
hirdetés

2011-ben 350 millió beteget kezeltek biológiai gyógyszerekkel, s ugyanebben az esztendőben már 650 új biológiai készítmény fejlesztése, kipróbálása zajlott világszerte, hangzott el a Medical Tribune által szervezett, „Tájékozódási pontok a biológiai terápiák változó világában” címmel megtartott továbbképzésen.  

A biológiai szerrel szemben egyes betegek esetében termelődő antitestek keresztreakciót adnak a biohasonló készítménnyel is.

„A legfontosabb cél, hogy a gyakorló orvosok megértsék a biohasonlóság koncepcióját” – vélte dr. Szökő Éva professzor a Medical Tribune számára adott interjújában.

Akkreditált távoktató anyagot készített a fejlett terápiás készítményekről a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság és a Magyar Gyógyszerésztudományért Alapítvány a biztonságosabb betegellátás érdekében.

Az úgynevezett biológiai gyógyszerek megjelenése nemcsak az alkalmazó orvosokat, de a finanszírozókat is új helyzet elé állította – derült ki a Medical Tribune által szervezett szakmai háttérbeszélgetésen.

hirdetés

Lehet, hogy hamarosan leáldozik a protéziseknek és fogimplantátumoknak, itt van ugyanis az új „biofog”. Brit kutatók felfedezték annak módját, miként lehet új fogat kifejleszteni a foghiányoknál lévő íny sejtjeiből.

Mesterséges emberi fület növesztettek 3D-s nyomtató és élő sejtekből készített különleges hidrogél felhasználásával az amerikai Cornell Egyetem tudósai – írja az MNO.

A közvetlenül az agyi érkatasztrófa után alkalmazott őssejtinfúzió segíthet az érintettek felépülésében és a következmények enyhítésében - írja bolíviai tudósok kísérleti eredményeire hivatkozva az MTI.

Az őssejtmegőrzéssel kapcsolatosan nekem is komoly fenntartásaim voltak – mondja a Zalai Hírlapnak adott interjújában Czeizel Endre orvosgenetikus.

Számos helyen kutatják világszerte, hogy miként állíthatnák vissza a látássérült páciensek látását a lehető legteljesebben, illetve hogyan javíthatják az érintettek életminőségét.

Jól van és újra iskolába jár az a brit fiú, akinél két éve először végezték el az akkor áttörést jelentő légcsőátültetést, amelyben saját őssejtjeivel burkolták be az előzetesen lecsupaszított a transzplantált szervet - adta hírül a The Lancet című brit orvosi folyóirat nyomán az MTI.

A testen kívül növesztett szövetek és szervek előállítása 3D bionyomtatással vagy más eljárásokkal már nem a science fiction mesék világa – írja a Népszabadság.

Emberi csontot növesztettek őssejtekből laboratóriumi körülmények között izraeli kutatók – számolt be róla a The Daily Telegraph című brit napilap online kiadása.

Több ezer beteg kerülheti el a csípőprotézis-beültetést, miután sebészek egy olyan új őssejt-terápiát fejlesztettek ki, amellyel az ízületi gyulladáshoz vezető csontbetegséget lehet kezelni – írja a Medipress.

hirdetés

Az egyik egészségportál nemrég közzétett egy összefoglalót a 10 legköltségesebb megbetegedésről. A listában 7 olyan betegség van, melyben az életmóddal kapcsolatos tényezők dominánsan meghatározók.

hirdetés

Könyveink


hirdetés