hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.

Újra lesz OPNI, de nem a Lipótmezőn

Új országos pszichiátriai központot hoz létre a kormány a 2007-ben bezárt lipótmezei Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet helyett - írja az Index.

Az internetes portál úgy tudja, hogy az új intézmény kutatási és tudományos feladatokat is ellátna, de egy olyan osztály is helyet kap benne, ahol az ön- és közveszélyes betegeket ápolnák. Egy civil szervezet szerint nincs szükség újabb "sárga házra", ehelyett a többi pszichiátria minőségét kellene javítani. Kérdés az is, van-e elég pszichiáter egy ilyen új intézményhez.

Előrehaladott tárgyalások folynak az egészségügyi államtitkárság, valamint a pszichiáter szakma között arról, hogy a 2007-ben bezárt Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) helyett új országos pszichiátriai központot hozzanak létre. Kérdésünkre a Nemzetierőforrás-minisztérium egészségügyi államtitkársága megerősítette: egy új intézetet akarnak létrehozni, de ennek helyéről még folynak a tárgyalások. Az intézmény szervezési, módszertani, oktatási és tudományos feladatokat látna el, és “speciális egységei révén professzionális ellátást biztosít a betegeknek”.

A tervek szerint az új pszichiátriai központban egy úgynevezett magas biztonságú osztályt is létrehoznak. Ez az ország egész területéről speciális körülmények között fogadja a pszichiátriai, illetve addiktológiai okból ön- és közveszélyessé vált betegeket. Európában szinte már csak Magyarországon nincs ilyen osztály, és az előző kormány egy ilyen létrehozását nem is készítette elő, holott a Büntető törvénykönyvnek a kényszergyógykezeltek elbocsátásáról szóló 2010. május 1-jei változása ezt indokolja, közölte az államtitkárság. Információink szerint az új intézményről az országgyűlés egészségügyi bizottsága még decemberben tárgyalni fog.

Havi hatmillióba kerül az üres Lipótmező

Bár három éve bezárták, máig nem sikerült értékesíteni az egykori OPNI több milliárd forintra becsült ingatlanát a Hűvösvölgyi úton, amely a Parlament után a második legnagyobb épületegyüttes Magyarországon .A II. kerületi önkormányzat már 2007-ben változtatási tilalmat rendelt el a területre, nehogy lakóparkká lehessen alakítani, az ugyanis az amúgy is zsúfolt Hűvösvölgyi út forgalmát ellehetetlenítette volna.

Az ingatlan műemléki védelem alatt áll, és olyan övezeti besorolása van, amelyen csak egészségügyi létesítmények, kórházak, szanatóriumok helyezhetők el, közölte az Index kérdésére Zicherman Zsolt a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő szóvivője. A telek közel fele országos turistaútvonalat magába foglaló erdő, amely a szomszédos Budai Tájvédelmi Körzet részeként védett erdőterület védőövezete is egyben.

A hasznosítás előtt meg kell osztani a területet, annak egy részét ugyanis a Vadaskert Alapítvány használja, van ezen kívül két (összesen 33 bérlő által lakott) lakóépület is, s itt működik a II. kerületi Önkormányzat Egészségügyi Szolgálata is. Az egykori OPNI őrzési költsége havi 6 millió forint (évi 71,8 millió forint), ami magában foglalja a legszükségesebb állagmegóvási feladatokat is.

Az Index összeállítása itt olvasható.

(forrás: Index)
hirdetés

Könyveink