hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Tarlós: vissza kell állítani az OPNI-t!

A Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltje a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) keddi fórumán nyilatkozott Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetet sorsáról.

Az OPNI visszaállításával kapcsolatban a politikus hangsúlyozta, Budapest az egyetlen főváros Európában, ahol az ilyen súlyos és speciális ellátásra szoruló betegeket nem tudják központilag kezelni.

Nem Tarlós István az első, aki a kérdést felveti, és úgy tűnik a szakma és a kormány egységes álláspontot képvisel az ügyben.

Az országgyűlés egészségügyi bizottsága többször hangsúlyozta, új pszichiátriai központot kell létrehozni, amellet, hogy intézményes formában kell kivizsgálni, vajon miért kellett viharos gyorsasággal felszámolni az OPNI-t.

Júliusban a pszichiátriai szakma közös állásfoglalást fogalmazott meg, melyben többek közt azt kérik a kormánytól, hogy az OPNI esetleges újraélesztése egyben annak feladatkörei bővítésével is járjon - gyógyítási, oktatási, kutatási és szervező központ helyett egy szélesebb kompetenciákkal bíró intézmény legyen. Mint fogalmaztak: "az új szervezet fejlesztése során lehetővé kell tenni az eddigi adminisztratív-közigazgatási funkciók mellett, speciális betegellátási és oktatási feladatok ellátását is." 

Mindeközben a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. úgy nyilatkozott, hogy várhatóan még ebben az évben döntenek a 2008. szeptember 30-án megszüntetett OPNI épületének hasznosításáról.

(forrás: MTI, MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink