2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Lejárat előtti Covid-teszteket kaptak fővárosi háziorvosok

Olyan kínai gyártmányú Covid-teszteket küldött szét a háziorvosoknak a légúti panaszokkal érkező páciensek gyorstesztelésére a fővárosi kormányhivatal, melyeknek december elején lejár a szavatossági idejük – tudta meg a 24.hu.

Október 16-án a koronavírus.hu oldalon jelentették be, hogy a kormány közel 800 ezer antigén gyorstesztet biztosít a háziorvosoknak, ezzel segítve a járvány megfékezését.

A tesztcsomagok érkezéséről Sára Botond kormánymegbízott, a Fővárosi Oltási Munkacsoport vezetőjének aláírásával a kormányhivatal küldött értesítést a budapesti háziorvosoknak. A rendelőkbe végül egy kínai cég, a Wondfo Biotech antigéntesztejeit szállították ki.

A 24.hu-nak több fővárosi háziorvos megerősítette, hogy a hozzájuk érkező tesztek ugyanabból a szállítmányból származnak, amiből már a tavasszal szétküldött egy nagyobb adagot – felhasználási utasítás nélkül – a kormányhivatal. A csomagoláson található gyártási és lejárati adatok megegyeznek az áprilisi csomogokban talált tesztekével: 2020-ban gyártották őket, a forgalmazhatóságuk pedig 2021. december 2-áig tart.

A lap által megkérdezett orvosok furcsának találták, hogy az új feladat elvégzéséhez nem új eszközökkel, hanem olyanokkal látták el őket, amelyek még a delta variáns megjelenése előtti időszakból származnak.

A nyilatkozók között volt, aki ebből arra következtetett, az eljárásrend megváltoztatásának ötlete mögött az állhatott, hogy kezdeni kellett valamit a hamarosan használhatatlanná váló szállítmánnyal. Az antigéntesztek mellé egyébként sem a tavasszal, sem most nem mellékeltek tájékoztatást a szállítmány eredetéről vagy magyarországi forgalmazójáról.

A portál megkereste a fővárosi kormányhivatalt és az operatív törzset is, hogy miért a Wondfo tesztjeit szállították ki az orvosoknak. Azt kérdezték, hogy minden praxisba ugyanazt a típust szállították-e ki, illetve hogy a teszt milyen forrásból származik, ki és milyen körülmények között értékesítette azokat a hatóságoknak, de választ egyik helyről sem kaptak.

(forrás: 24.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés