2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

Tiltakoznak a háziorvosok az operatív törzs döntése ellen

Az operatív törzs utasította a háziorvosokat, hogy jövő héttől rendelőikben teszteljék a Covid-gyanús betegeket. A Népszava szerint nagy a tiltakozás.

Aláírásokat gyűjtenek a háziorvosok, miután az operatív törzs elrendelte, hogy a felső légúti tünetekkel orvoshoz fordulók mindegyikénél végezzék el az antigén gyorstesztet a rendelőjükben. Az országos tisztifőorvos, Müller Cecília és György Zsombor államtitkár által jegyzett levélben az utasítást azzal indokolják, hogy az Nemzeti Népegészségügyi Központban elvégzett nem reprezentatív – mindössze 50 mintás – vizsgálat szerint többnyire a náthát okozó rhinovírusok és kisebb parainfluenzát okozó vírusok cirkulálnak. A delta-variáns terjedésével viszont számítani kell a covid-fertőzések számának növekedésével. „Mindezek miatt fontos, hogy lehetőleg már az első orvos-beteg találkozásnál minél pontosabb diagnózis legyen a koronavírus-fertőzés igazolására" – írják.

A minap kiadott utasítás szerint a háziorvosoknak a jövő héttől kellene kezdeniük a hozzájuk érkező napi betegek gyorstesztelését, amelyhez teszteket és védőfelszerelésként plexi arcvédőt biztosítanak a számukra. Az aláírást kezdeményezők szerint viszont a feladathoz se eszközük, se megfelelő körülményeik nincsenek. Mint azt a felhívásukban írják: az utasítás hibás és a betegbiztonsági okból is kivitelezhetetlen:

„A háziorvosi rendelők döntő többségében nincs lehetőség a fertőzésgyanús és nem fertőző betegek elkülönítésére. A biztonságos mintavételhez, az előírt infekciókontroll szabályok betartásához pedig egy plexi arcvédő nem nyújt kellő védelmet. A járványügyi szabályok szerint ezeket a vizsgálatokat komplett védőruházatban lehetne csak elvégezniük, ám rendelés közben nincs idő arra, hogy az orvos akár napjában többször szabályosan beöltözzön, levetkőzzön és mellette párhuzamosan végezze a betegellátást, oltson a covid és az influenza ellen" – idézi a háziorosok tiltakozó kiáltványát a Népszava.

A petíciót ITT lehet aláírni.

(forrás: Népszava)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés