hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

Mégsem kötelező a háziorvosnak a tesztelés

A háziorvosok dönthetik el, mikor szükséges, hogy antigén gyorstesztet végezzenek Covid-gyanús betegeknél. A PCR-mintavételezést kizárólag a mentők és a kijelölt egészségügyi szolgálatók végzik, tudatta az atv.hu-val a Koronavírus Központ.

“A háziorvosok dönthetik el, hogy a tüneteket mutató betegek közül kinél tartják indokoltnak a háziorvosi rendelőben végzendő gyorstesztet, illetve kinél tartják szükségesnek a továbbra is rendelkezésre álló statikus mintavételi pontokon történő PCR-teszt elvégzését a beteg tüneteit, oltottságát, fertőzésen való átesettségét és a járványügyi körülményeket szem előtt tartva. Ezt a hamarosan megjelenő új eljárásrend is tartalmazza” - tudatta a lap munkatársának kérdésére a Koronavírus Sajtóközpont.

A kérdés az után vetődött fel, miután a Népszava megírta: a háziorvosok szerint hibás az az utasítás, és betegbiztonsági okból is kivitelezhetetlen, hogy a covid-gyanús betegeket a háziorvosoknak is tesztelni kell. A háziorvosok egy péntek éjfélig tartó aláírásgyűjtéssel tiltakoznak Müller Cecília országos tiszti főorvos és György István államtitkár erre vonatkozó utasítása ellen. Azt kérik az Operatív Törzstől, hogy a tesztelések az eddig bejáratott rend szerint történjenek a jövőben is: a légúti panaszokkal a betegek továbbra is előzetesen egyeztessenek telefonon a háziorvossal a teendőkről.

A Koronavírus Központ válaszában azt is tudatta: “a légúti tünetekkel rendelkező páciensek főszabály szerint továbbra előzetesen telefonon jelentkeznek háziorvosuknál, aki ezt követően tudja megszervezni ellátásukat, szükség esetén rendelői betegvizsgálatukat”.

(forrás: ATV)
hirdetés

Könyveink