hirdetés
hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Papp Magor: Akár ultimátumot is adhatnak a kormánynak a rezidensek

Be sem lép a szakorvosképzésbe a végzős orvostanhallgatók többsége, így az ötszörösére nőtt a kezdő orvosok elvándorlása - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Magyar Rezidens Szövetség elnöke.

Papp Magor arra figyelmeztetett, hogy ha a kormány nem hozza meg azokat az intézkedéseket, amelyek az egészségügy és a rezidensek helyzetén javítanak, akkor a cseh orvosokhoz hasonlóan ultimátumot intéznek a kabinethez.

Sajnos fogy az idő. Azt látjuk, hogy az idén végzős hatodévesek egyre inkább keresik azokat a menekülései útvonalakat, amelyek által a magyar egészségügyi rendszeren kívül tudnak elhelyezkedni - figyelmeztetett a Magyar Rezidens Szövetség elnöke.

Éppen ezért nagyon fontos lenne, hogy minél hamarabb jelzést kapjanak a fontosságukról, és hogy az életkörülményeik olyanok legyenek, amiért érdemes a hazai egészségügyben elkezdeniük a szakképzést, itthon családot tervezni. Ahelyett, hogy a hosszú távú terveik külföldhöz kötődnének - fűzte hozzá Papp Magor.

Arra is emlékezetett, hogy 2010-ben a végzősöknek a fele már be sem lépett a magyar szakorvosképzésbe. Ez azt jelenti, hogy a korábbi évekhez képest ötszörös a kezdő orvosok elvándorlása. Úgy tűnik, hogy ez a tendencia folytatódik 2011-ben is - jegyezte meg.

Tavaly volt az első olyan esztendő, amikor több mint ezer orvos hagyta el az országot. Emellett körülbelül hétszázan nyugdíjba mentek, ami miatt szintén jelentős hiány keletkezik - mondta Papp Magor.

Azt tudni kell - tette hozzá -, hogy a fiatal orvosok dolgoznak azon a frontvonalon, ahol az ügyeletekben, a sürgősségi ellátásban a betegek először találkoznak a velük, és ők látják el az ügyeleteknek csaknem a felét is.

Ha pedig a fiatalok nagy része nem lép be a szakorvos képzésbe, amiatt komoly ellátási gondok jelentkezhetnek. Sok helyütt a betegek érzik majd meg, hogy nem lesz, aki ellássa őket ügyeletben, nem lesz, aki a sürgősségi ellátásnál felvegye, illetve éjszaka felügyelje a pácienseket - foglalta össze a Magyar Rezidens Szövetség elnöke.

Papp Magor kijelentette, a fiataloknak komoly jelzést kell adniuk annak érdekében, hogy az egészségügy megfelelő elsőbbséget kapjon a kormányzatnál. Amennyiben ezt az elsőbbséget megkapják, akkor mindent megtesznek azért, hogy a munkájukat hozzátegyék a társadalom boldogulásához. Ha viszont a rezidensek nem érzik magukat fontosnak, akkor le kell vonniuk a megfelelő következtetéseket - jelentette ki az elnök.

Hozzátette: ha a kormány a tárgyalásokon rövid távú garanciát vállalna arra, hogy a kezdő orvosok megkapják azt a bért, amit szeretnének, és ennek a folyamatnak az első szakasza néhány hónapon belül elindul, a következő években pedig további lépcsők érkeznek, akkor itthon maradnak, és elállnak a sztrájktól.

A beszélgetés első részét itt, a folytatását pedig itt meghallgathatja.

(forrás: InfoRádió)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés