2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

Operatív törzs: tájékozódjanak az utazások előtt!

A pünkösdi ünnepek miatt legközelebb kedden tart tájékoztatót az operatív törzs, jelentették be a szombati tájékoztatón.

 

Az operatív törzs szombati tájékoztatóján Gál Kristóf, az ORFK szóvivője ismertette az aktuális járványügyi adatokat, majd Lakatos Tibor ezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője emlékeztetett, hogy újabb kormányrendelet lépett hatályba, ami megkönnyítheti a hazatérést külföldről.

Szerinte könnyelműség lenne a határok nyitásáról egyeztetni olyan országokkal, ahol a járványügyi helyzet ezt még nem teszi lehetővé. Nagyon komoly elemzések előzik meg a megállapodásokat. Ma sem Románia, sem Ukrajna nem mutat hajlandóságot arra, hogy könnyítsenek a szabályokon, ezért mindenképpen tájékozódjanak az utazások előtt!

Kérdésekre válaszolva elhangzott, hogy a felvételi eredményeket váró partikat július közepén akkor lehet majd megtartani, ha a járványügyi helyzet azt engedi. Mint az ezredes figyelmeztetett, az életbe léptetett könnyítések szükségesek ahhoz, hogy visszatérjen az élet a régi medrébe, de ez nem jelenti azt, hogy a védelmi intézkedéseket ne kellene továbbra is betartani.

A távolságtartás és a maszkviselés továbbra is fontos; ezekkel meg lehet akadályozni egy komolyabb második hullámot ősszel – vélekedett.

Szlávik János főorvos elmondta, hogy a kezelési protokoll folyamatosan változik idehaza is. Magyarország a WHO, és az egészségügyi szakma ajánlásait követi.  Az amerikai járványügyi hivatal szerint a fertőzés elsősorban emberről emberre terjed, kevésbé jellemző a szennyezett felületek jelentősége. A fertőzést azonban tárgyakkal is át lehet vinni, ezért továbbra is fontos a fertőtlenítés.

 

 

MedicalOnline
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés