2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Hétfőtől otthon is leveszik a mintát a mentők

A Magyar Nemzet szerint a mentők hétfőtől részt vesznek a vírustesztekhez szükséges helyszíni minták levételében.

A Mentőszolgálat hétfőtől részt vesz a vírustesztekhez szükséges helyszíni minták levételében. Mint Csató Gábor főigazgató kiemelte: ez a potenciális fertőzöttek otthonában történik majd és kizárólag akkor, ha házi- vagy szakorvos rendeli el. Amíg az eredmény megérkezik, az illetőre a karanténszabályok érvényesek, ha pedig fertőzöttnek bizonyul, akkor – állapotától függően – otthon is maradhat, illetve szükség esetén kórházba viszik. – Minden esetben orvosnak kell eldöntenie, van-e értelme a mintavételnek. Kórházba sem kell, sőt nem is szabad minden fertőzöttet vinni, ahogyan ezt egy influenzánál sem teszik. Ilyenkor is az a fontos, hogy lehetőleg még az otthonában se érintkezzen senkivel, és tartsa be az alapvető higiénés szabályokat – hívta fel a figyelmet a főigazgató.

A főigazgató jelezte, hogy miután a kórházakban szünetelnek a tervezett műtétek, az emberek egyre nagyobb hányada marad otthon, kevesebb pél­dául a közlekedési baleset és ezzel a mentők terhelése is. Erre szükség is van, mert – mint fogalmazott – a járványnak van egy dinamikája, és míg az első hetekben főként a gyanús eseteket vitték karanténba, most már főként igazolt betegeket kell az egyik intézményből a másikba vinni.

Az Országos Mentőszolgálatnál már január 31-én kiadták az első, koronavírussal kapcsolatos utasítást, jelenleg az ötödik frissített változat van életben. A magyarországi mentés minden értelemben felkészült a járványra, folyamatosan töltik fel a raktáraikat és naponta kétszer is ellenőrzik, pótolják készletei­ket – mondta Csató Gábor főigazgató. Jelenleg megyeszékhelyenként egy, a fővárosban pedig akár tíz mentőautót is be tudnak vetni koronavírus-gyanús esetek vagy igazolt fertőzöttek szállítására úgy, hogy a felkészülés a szolgálat normál működését nem érinti. Január vége óta majdnem kétezer fertőzésgyanús pácienssel volt dolguk, a mentők közül még senki nem fertőződött meg koronavírussal, írja a lap.

(forrás: Magyar Nemzet)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés