2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.

Lélegeztetőgépek érkeznek Kínából

A Semmelweis Egyetem március 16-án írt alá szerződést a CECZ Közép-európai Kft.-vel összesen 196 lélegeztetőgép beszerzésére, közli a G7.

Ennek a tulajdonosa a kínai Shandong Imperial International Investment Limited Company, aminek honlapja nincsen, és az interneten sem tűnik fel a céginformációs oldalakon kívül sehol. A kínai tulajdonú cég 2018-ban még csak 275 millió forint árbevételt ért el, ehhez képest a mostani beszerzés nagy ugrás lesz: az ár 3,2 millió euró, mostani euró árfolyamon 1,2 milliárd forint. Ha marketingben nem is erősek, gyorsan szállítani tudnak: március 21-ig 86, március 28-ig további 110 darab gépet fognak átadni.

Magyarország ezzel nemzetközi mércével is sokat lép előre. A gyakorlatban az intenzív és sürgősségi ágyakhoz szinte biztosan tartozik ilyen berendezés, ezekből 1885 volt tavaly a magyar kórházakban. Más osztályokon is vannak azonban ilyen gépek, és a Semmelweis beszerzésével tehát tizedével nő a hazai lélegeztetőgépek száma.

Ezzel jelentősen nő az a kapacitáskorlát, ami miatt fontos levinni és időben eltolni a megbetegedések számát. Ugyanakkor ha a járvány terjedése a más országokban is látott exponenciális görbén marad, akkor ez is kevés lesz, írja a lap.

(forrás: G7)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés