2020. július. 07., kedd - Appolónia.

Az új koronavírus és a vadon élő állatok

Antropopauza

Egy brit vezetésű kutatócsoport vizsgálja, hogyan hatottak a koronavírus-világjárvány megállítására hozott korlátozások a vadon élő állatok világára.

hirdetés

Az antropopauza (emberi szünet) kutatását a Nature Ecology and Evolution című folyóiratban vázolták fel.

Az egész világon rengeteg állatot szereltek már fel nyomkövető eszközökkel, úgynevezett biologgerekkel, ezek a világjárvány idején is gyűjtötték az adatokat – tájékoztatott Cristian Rutz, az St Andrews-i Egyetem tudósa, a Nemzetközi Biologger Társaság elnöke. A BBC-nek azt mondta: "igen értékes kutatási lehetőség előtt állunk, amelyet tragikus körülmények idéztek elő, de úgy gondoljuk, nem szabad kihagynunk".

Azoknak a tanulmányoknak, amelyek az ember jelenlétének és tevékenységének hatásait vizsgálják a vadon élő állatokra, be kell érniük azzal, hogy összehasonlítják a védett és a nem védett területeken található élőhelyeket, valamint tanulmányozzák a természeti katasztrófák utáni vidékeket. A mostani karatén alatt azonban az egész világon ugyanaz ment végbe, nekünk pedig egész idő alatt gyűjtötték az adatokat a jeladóval felszerelt állatok – hangsúlyozta Rutz.

Megjelentek fotók állatokról, amelyek kihasználták az emberi tevékenységek leállását és szabadon mozogtak a települések legmeglepőbb helyszínein. Máshol azonban az ember távolléte éppen az ellenkező hatással járt, a turisták elmaradása szabad utat adott az orvvadászatnak, közli az MTI nyomán a hvg.hu.

(forrás: hvg.hu/MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!