2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Trump győzelme: mi várható?

A világ óriási meglepetésére Trump győzedelmeskedett az elnökválasztáson. Gigantikus adócsökkentésre, a szegények egészségügyi ellátásának (Obamacare) fölszámolására, drasztikusan magasra emelt védővámokra kell számítan, összegez az Adó Online.

Donald Trump szerint – a kampányban elhangzottak alapján – adóreformra, adócsökkentésre van szükség mind a jövedelemadózásban, mind a vállalkozások adózásánál. A külföldre (például Kínába, Mexikóba) kihelyezett gazdasági tevékenységet vissza kell kényszeríteni az Egyesült Államokba, aminek a dollár erősödése, munkahelyteremtés lenne a következménye.

Elnöksége első döntéseként az Obamacare néven ismertté vált egészségbiztosítási reform eltörlését nevezte meg.

Trump kiemelte a fejlett oktatás és a tudásszerzés fontosságát a munkaerőpiac erősítésében, az amerikai szellemi tulajdon erősebb védelmét is tervezi, továbbá fontosnak tartja, hogy a nőknek egyenlő bért kell biztosítani (ez eléggé hiteltelen persze a sok szexista megjegyzése mellett).

Az elmúlt 10 évben kötött nemzetközi kereskedelmi megállapodásokat újratárgyalná, és védővámokat vezetne be a külföldi termékek (például Kínából informatikai termékek) behozatalának megnehezítése céljából. Az intézkedések együttes hatásaként (szerinte) jelentősen növekedne a munkahelyek száma.

Háromkulcsos, 75 000 dollárig 12%-os, 75 000 dollár és 225 000 dollár között 25%-os, 225 000 dollár fölött 33%-os jövedelemadót javasol, a jelenlegi jövedelemadózás helyett (jelenleg a legfelső kulcs 39,9%), továbbá a gyereknevelés költségeit is le lehetne majd vonni az adóalapból.

Donald Trump nekiment a vagyonosokat kiszolgáló fedezeti alapoknak, vagyis a híres-hírhedt hedge fundoknak is, az alapok menedzsereinek is magasabb adókat javasol (e menedzserek jelenleg megtehetik, hogy tőkejövedelemként könyvelik jövedelmeiket, nem munkajövedelemként). A vállalati adókat a jelenlegi 35 százalékról 15 százalékosra csökkentené, az örökösödési adót pedig eltörölné.

Trump elképzelése szerint 35%-os adót vetnének ki az árukra minden egyes alkalommal, amikor azok átlépik a határt, ezzel is erősítve a belső munkaerőpiacot, megnehezítve a termelés külföldre áthelyezését.

Trump a legnagyobb adócsökkentést ígérte, melyet „Reagan óta nem látott az ország”.

További részletek

(forrás: Adó Online)

cimkék

hirdetés

Könyveink