2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

Tíz hónapos, húszkilós baba Kínában

Mindössze tíz hónapos, de máris húsz kilogrammot nyom egy baba Kínában - a túlsúly oka még az orvosoknak is fejtörést okoz.

A közép-kínai Csangsa (Changsha) város orvosai egyelőre nem találnak magyarázatot az egyébként jó egészségnek örvendő csecsemő elhízására - adta hírül a China News Service kínai hírügynökség kedden.

A Michelin-baba becenevű, csöppségnek nem éppen nevezhető babát szülei azért vitték kórházba, mert a kisfiúnak láza volt.

"Még ha nincs is orvosi oka a gyermek túlsúlyának, esete mindenképpen tükrözi, milyen problémát jelent manapság az elhízás Kínában" - mondták el az orvosok. A szülőknek figyelniük kellene gyermekeik étkezésére, hogy ne hízzanak el, hiszen ez számos egészségügyi problémát eredményezhet: az elhízott fiatal férfiak halálozási kockázata például duplája egészséges súlyú társaikénak. A jelenség évtizedek óta ismert, a túlsúlyos és elhízott gyerekek aránya folyamatosan emelkedik – az okok összetettek, és gyakran még az alapokat is megkérdőjelezik a legújabb kutatások. Brit kutatók egy csoportja megkérdőjelezte azt az elterjedt feltevést, hogy a gyermekkori kövérség egyik fő oka a mozgáshiány. Álláspontjuk szerint épp fordítva igaz: azért nem mozognak a gyerekek, mert a nehezebb súlyt nehezebb mozgatni is.

Az elhízás negatívumai mellett meglepő módon pozitívumokat is igazoltak tanulmányok: Minél nagyobb a tinédzserek testtömege, annál kisebb a veszélye a későbbi emlőráknak, függetlenül a felnőttkori testtömegtől.

A kínai egészségügyi minisztérium 2004-es statisztikái szerint az 1,3 milliárd lakosú országban több mint hatvan millió elhízott, és további kétszáz millió túlsúlyos ember él.

(forrás: MTI, MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink