hirdetés
hirdetés
2020. szeptember. 21., hétfő - Máté, Mirella.
hirdetés

Szerb-magyar egészségügyi együttműködés

Vajdaság Autonóm Tartományt érintő együttműködési megállapodást írt alá Horváth Ildikó magyar egészségügyért felelős államtitkár és Zoran Gojković vajdasági tartományi egészségügyi titkár kedden Szegeden.

hirdetés

Horváth Ildikó hangsúlyozta, Magyarország és Szerbia között az elmúlt években még soha nem látott jó kapcsolatok alakultak ki. Ennek keretében tavaly szeptemberben a két ország egészségügyért felelős minisztériuma együttműködési megállapodást kötött. A megállapodás része volt Vajdaság és Magyarország szorosabb együttműködése, olyan közös projektek tervezése, melyek a régióban élők érdekeit szolgálják – tudatta a politikus, aki kiemelte a szervátültetés területét. Magyarország az Eurotrasplant tagjaként olyan tapasztalatokkal rendelkezik, melyet Szerbia és Vajdaság is hasznosítani tud. A politikus közölte, lehetőség nyílik arra, hogy a szomszédos országból érkező, tüdőtranszplantációra szoruló pácienst magyarországi centrumban operáljanak meg.

Az államtitkár fontosnak nevezte a tüdőrák szűrésével kapcsolatos tapasztalatok megosztását is. Szerbiában már kilenc éve szűrik az újszülötteket az egyik ritka betegségre, a cisztás fibrózisra. Magyarország is tervezi a szűrés bevezetését, ugyanakkor a magyar orvosok komoly tapasztalatokat szerzetek a felnőtt páciensek ellátásában  mondta Horváth Ildikó.

Az eseményen aláírták a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és az Újvidéki Egyetem együttműködési megállapodását is.

Rovó László, az SZTE rektora hangsúlyozta, a közép-európai régió két meghatározó felsőoktatási intézményének együttműködése az egész térség számára fontos. A két felsőoktatási intézmény közös munkájának az egészségtudomány, az informatika, a gyógyszerészet területén már komoly hagyományai vannak. Az egyetemek összefogása - ami kiterjed a hallgatói és oktatói mobilitásra, közös képzések, továbbképzések indítására  az oktatás és az egészségügy területén is komoly előnyt jelent a régióban élők számára  közölte a professzor.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink