2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Orvosmisszió a Vajdaságban

 Májusban két kárpátaljai szűrővizsgálatot szervez a Karitász orvosmissziója, azt követően pedig ismét a Vajdaságba látogatnak.

Több mint háromszáz kisgyermek és felnőtt szűrővizsgálatát végezte el a Magyar Katolikus Karitász orvosmissziója a hétvégén a vajdasági Muzslyán és Dreán. Grezsa István, a Miniszterelnökség Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének és összehangolt fejlesztési feladatainak kormányzati koordinációjáért felelős kormánybiztosa az MTI-nek azt mondta: a határon túl végzett orvosi szűrővizsgálatok is szerves részét képezik az elmúlt nyolc év magyar nemzetpolitikájának.

Kiemelte: egyrészt zajlik egy határokon átívelő nemzetegyesítés, amely a világ valamennyi magyar közösségét szeretné eggyé szervezni, és ennek egyik hangsúlyos eleme az, hogy "megérje magyarnak lenni 98 évvel Trianon után a Kárpát-medencében". Ezt testesíti meg a gazdaságfejlesztési program. Másrészt pedig fontos a hálózati kapcsolatok fejlesztése, amely nélkül nem lehetne ezt a célt elérni. A kormánybiztos hozzáfűzte, hogy a katolikus orvosmisszió jól illeszkedik abba a Kárpát-medencei óvodafejlesztési programba is, amely az egész térségben 38,5 milliárd forintos forrásból 154 új óvodát és bölcsődét kíván felépíteni, valamint közel 450-et felújítani.

A katolikus orvosmisszió "a cselekvő szeretet jegyében olyan szakmai programot hajt végre, amelyben nemcsak problémákat szűrnek ki a korosztályos gyermekeknél, hanem utána figyelemmel kísérik a sorsukat, ellátják őket a szükséges eszközökkel, és mintát mutatnak arra, hogyan kellene a szűrővizsgálatokat végezni a magyar közösségekben Kárpát-medence-szerte".

A szerbiai egészségügy az utóbbi néhány évben fejlődésnek indult, a lakosság általános egészségi állapotának javítása érdekében például az illetékes minisztérium az utóbbi fél évben átlagosan kéthetente szervez ingyenes szűrővizsgálatokat az ország egészségügyi intézményeiben. Vojcek László főorvos, egyetemi tanár, az orvosmisszió vezetője viszont azt mondta, a Vajdaságban nem is az a gond, hogy nem tudnak az emberek eljutni az orvoshoz, sokkal inkább problémát jelent a tájékozatlanság és az orvoskerülő magatartás.

A Magyar Katolikus Karitász Orvos- és Medikusmisszióján keresztül a határon túliak úgy érzik, hogy voltaképpen a magyar államot fogadják, az anyaországból érkező orvosokat látják vendégül, akik nemcsak vizsgálatokat végeznek, hanem "a magyar orvost testesítik meg, akitől minden mást is meg lehet kérdezni az egészséggel kapcsolatban", szögezte le Vojcek László. Az orvosmisszió vezetője felhívta a figyelmet arra, hogy a gyerekeknél főként a szemészeti, a fogászati és a mozgásszervi betegségek megelőzésére figyelnek.

Májusban két kárpátaljai szűrővizsgálatot szervez a Karitász orvosmissziója, azt követően pedig ismét a Vajdaságba látogatnak.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink