2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.
hirdetés

Románia módosította a beutazási járványügyi adatlapot

Szlovéniában napokon belül elérheti csúcspontját a járvány ötödik hulláma, Olaszországban lassan feloldják a járványügyi intézkedéseket.

Módosította az országba érkező utasoktól tavaly december 20-a óta megkövetelt PLF (Passenger Locator Form) digitális járványügyi adatlapot csütörtöki ülésén a román kormány és pontosított néhány, a koronavírus-járvány miatt korábban elrendelt korlátozást.

Az új szabályozás szerint az adatlapot a határátlépést megelőző 72 órában bármikor ki lehet tölteni, eddig erre csak az utolsó 24 órában volt lehetőség. A PLF-be ezentúl a román személyi számot, vagy a külföldi hatóságok által kibocsátott utazási okmány sorszámát is be kell vezetni. A kormány közlése szerint PLF-ben megadott személyes adatokhoz csak a közegészségügyi hatóságok férnek hozzá, és azokat kizárólag a fertőzöttekkel érintkezők keresésére és figyelmeztetésére használhatják fel.

A plf.gov.ro kormányzati honlapon elérhető PLF adatlapot néhány kivétellel minden, Romániába utazónak a határátlépés előtt ki kell töltenie, függetlenül attól, hogy közúti, vasúti, légi, vagy vízi járművel érkezik-e az országba. A kötelezettség alól felmentést kapnak a határt gyakran átlépő hivatásos járművezetők és ingázók, valamint a külföldi gyógykezelésre vitt páciensek szállításában részt vevő személyek.

Belépéskor az úti okmányok ellenőrzésekor a határrendőrség informatikai rendszerében megjelenik, hogy az adatlapot előzetesen kitöltötték-e. Az utast ennek hiányában is beengedik az országba, azzal a figyelmeztetéssel, hogy ha 24 órán belül pótolja a mulasztást, akkor 500-tól 3000 lejig terjedő bírságra számíthat. Eddig a legkisebb bírság 2000 lej volt.

A csütörtöki kormányülésen sürgősségi rendeletet fogadtak el arról, hogy nemzetközi viszonylatban Románia is érvényesíti azt az uniós előírást, miszerint csakis az minősül beoltottnak, aki az oltás megerősítő (harmadik) adagját is megkapta, vagy kilenc hónapnál nem régebben kapta meg az oltás második dózisát. Ez azonban csak a külföldi utazásokra, illetve külföldről érkezőkre lesz érvényes, a jogszabályban ugyanis a romániai oltási igazolványok belföldi érvényességét meghosszabbították az év végéig.

A bukaresti kormány február 7-től kezdődően újabb harminc napra meghosszabbította a 2020 májusa óta folyamatosan érvényben lévő veszélyhelyzetet. Az erről szóló határozat szerint a korlátozások többsége érvényben marad. Továbbra sem szabad orvosi vagy FFP2-es maszk nélkül közterületre menni, de ezentúl nem kötik a Covid-igazolvány felmutatásához a belépést azokban a bevásárlóközpontokban üzemelő élelmiszerüzletekben, amelyeket elkülönített útvonalakon lehet megközelíteni. Az engedménynek az is feltétele, hogy minden vásárlóra legalább 4 négyzetméternyi helynek kell jutnia, és a bevásárlókosarak számát az így megszabott maximális befogadóképességnek megfelelően korlátozzák.

A csütörtöki kormányhatározat egységesíti a kulturális- és sportrendezvényekre, tanfolyamokra, mozikra, színházakra és vendéglátóhelyekre érvényes korlátozásokat: ezentúl mindenütt a terem befogadóképességének legfeljebb 50 százalékát kihasználva gyűlhetnek össze az érvényes Covid-igazolvánnyal rendelkező résztvevők, ha az adott településen a fertőzési ráta az utóbbi két
hétben nem érte el a lakosság 3 ezrelékét. A 3 ezrelékes küszöbérték felett a befogadóképesség 30 százalékát szabad csak használni.

Romániában jelenleg minden megyében meghaladja a 3 ezreléket a fertőzési ráta, ennek országos átlaga csütörtökön elérte a lakosság 15,58 ezrelékét.

Szlovéniában a csúcspont felé közelít az ötödik hullám

Szlovéniában napokon belül elérheti csúcspontját a koronavírus-járvány ötödik hulláma, ezt követően pedig stabilizálódik a helyzet a kórházakban is, jelentette ki csütörtökön Bojana Beovic, a szlovén kormány járványhelyzettel foglalkozó szakbizottságának elnöke. Kiemelte: az előző hullámban, a delta variánssal fertőzött betegek közül többen kerültek intenzív osztályra, mint most, az omikron variánssal fertőzöttek közül. A kórházi kezelésre szoruló betegek többsége beoltott, és emiatt a betegség lefolyása is enyhébb.

Csütörtökre 16 654 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak az országban, és 19 beteg halt meg a vírus okozta Covid-19 betegség szövődményeiben. Kórházban 918 beteget ápolnak, közülük 124-en vannak intenzív osztályon. A valamivel több mint kétmillió lakosú országban eddig 1 261 366-an kaptak védőoltást, közülük 1 211 665-en mindkét, 596 574-en pedig a harmadik adagot is felvették.

A szomszédos, közel négymillió lakosú Horvátországban az elmúlt 24 órában 13 186 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, és a vírus okozta Covid-19 betegségben 42-en hunytak el. Kórházban 2108 beteget ápolnak, közülük 194-en szorulnak lélegeztetőgépre. Az országban eddig 2 296 242-en kaptak védőoltást, közülük 2 208 736-an már a második adagot is felvették, a harmadik oltást pedig 800 ezren adatták be maguknak.

Andrej Plenkovic horvát kormányfő a kabinet csütörtöki ülésén elmondta: az omikron variáns gyors terjedése ellenére húsz százalékkal kevesebb új koronavírus-fertőzést regisztráltak az országban, mint egy héttel korábban. Úgy vélte: ez annak a következménye, hogy Horvátországban a lakosság 56 százaléka már kapott legalább egy oltást és húsz százalékuk az emlékeztető oltást is beadatta. Mindenkit arra kérek, hogy tartsa be a járványügyi intézkedéseket, mert csakis az oltással és a korlátozások betartásával érhetjük el, hogy csökkenjen a fertőzöttek száma, húzta alá a kormányfő.

Az olasz kormányfő bejelentette a járványintézkedések fokozatos oldását

A korlátozások időszakának végét jelentette be Mario Draghi miniszterelnök, miután az ország túljutott az omikron vírusvariáns okozta járványhullám tetőzésén, jelentették az olasz újságok.

A Corriere della Sera beszámolója szerint Mario Draghi kormányfő a járványhelyzetet összegző kormányülésen "egyre nyitottabb" országról beszélt, elsősorban a fiatalok számára.

Az egészségügyi miniszter, Roberto Speranza hangsúlyozta, hogy a kórházban kezelt betegek számának folyamatos csökkenésével "új fázis, új korszak" kezdődött. A tárca által nyilvánosságra hozott számok azt mutatják, hogy az ország túl van a járvány negyedik hullámjának tetőzésén: az utóbbi hét nap alatt majdnem harminc százalékkal csökkent a napi esetszám. Csütörtökön több mint 112 ezer új fertőzöttet regisztráltak, egy hete több mint 155 ezret. Egyedül a halottak száma nem csökken, az utóbbi huszonnégy órában 414 beteg halt meg a koronavírus okozta Covid-19 betegség szövődményeiben.

A kormány tagjainak nyilatkozatai szerint nem hosszabbítják tovább a március 31-ig érvényes egészségügyi vészhelyzetet, amely 2020. január végén lépett életbe, és azóta folyamatosan meghosszabbították. Március végén a két éve a járványhelyzet követésével megbízott szakmai bizottság (Cts) munkája is lezárulhat, jelentette be a Cts tagja, Fabio Ciciliano.

A napról napra javuló járványmutatók a lakosság tömeges oltottságának köszönhetők. A 12 év feletti lakosság 88 százaléka van már átoltva. Február elsejétől az ötven év felettiek számára, akiknek száma megközelíti a harmincmilliót, kötelezőnek számít az emlékeztető oltás is. E korosztályban az oltatlanok száma kétmillió  alá süllyedt. Ami a gyerekeket illeti: az 5 és 11 év közötti gyerekek 3,5 milliós táborából mostanáig több mint 533 ezren kaptak oltást.

Február 7-től az emlékeztető oltással rendelkezők védettségi igazolásának érvényessége határozatlan időre szól majd. Ugyanez vonatkozik azon felgyógyultakra is, akik már két adag vakcinát vettek fel. Az emlékeztető oltás nélküliek esetében az oltási igazolás hat hónapig érvényes.

Az előírások értelmében tehát az Európai Unióból érkezők, köztük a magyarok is, ha esetleg az emlékeztető oltást már tavaly kora ősszel felvették, hat hónap elteltével is bármilyen tesztelés vagy többletigazolás nélkül léphetnek be Olaszországba, mivel az emlékeztető, vagy más néven erősítő oltás érvényességének nincs határideje. Az oltási kampány sikerét bizonyítja, hogy a szicíliai Palermóban, ahol tavaly nyáron csak a lakosság kevesebb, mint felének volt oltása, mára már 91 százalékos az átoltottság.

A járvány társadalmi hatásait vizsgáló Milano Today című milánói napilap beszámolója szerint az 1,3 milliós milliós nagyváros lakossága az utóbbi évben hatezerrel csökkent a pandémia idején vidékre költözők miatt. Milánó az egyetlen város az országban, ahol az egyedül élők aránya 44 százalékos, és meghaladja a házasságban élőkét, akik a milánóiak 36 százalékát alkotják. Szociológusok szerint a párkapcsolat nélküliek számát a találkozások járvány miatti hiánya is növelte.

* * *

A világon 387 677 224 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig 5 711 128 volt a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint péntek reggeli adatai alapján. Egy nappal korábban a világon 384 701 043 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 5 699 993 volt. A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink