2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

Nem lehet lazítani a korlátozásokat Németországban

Egyelőre nem lehet lazítani a koronavírus-járvány lassítását szolgáló korlátozásokat Németországban, jelentette ki Karl Lauterbach szövetségi egészségügyi miniszter. Nemzetközi hírek.

Tájékoztatóján Lauterbach hangsúlyozta, hogy Németország nem követheti a korlátozások nagy részét lebontó Anglia vagy Dánia példáját, hanem ki kell tartania a "konzervatív" járványkezelés mellett. Főleg az oltatlan idősek magas száma miatt szükséges az óvatosság, mondta a miniszter, rámutatva, hogy a hatvanon felülieknél Németországban négyszer nagyobb az oltatlanok aránya, mint Angliában. Mint mondta, az ötödik hullám még nem tetőzött, és a napi esetszám az utóbbi napokban regisztrált 200 ezer körüli szintről akár 400 ezerre is emelkedhet. A védekezés azonban sikeres, ezt jelzi, hogy az idősek körében sokkal ritkábban fordul elő fertőzés, mint a fiataloknál. Az úgynevezett hétnapi fertőzésgyakoriság - az előző hét napon regisztrált fertőződések százezer lakosra vetített száma - az időseknél 200-300 között van, a fiataloknál viszont ezer felett - fejtette ki a miniszter.

Lothar Wieler, a Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) vezetője kiemelte: az omikron változat szétterjedése miatt elindult ötödik hullám erejét mutatja, hogy egyetlen hét alatt a lakosság nagyjából egy százaléka megfertőződött.  A kórházba kerülő fertőzöttekről szóló adatok azt mutatják, hogy az "omikron-hullám" még nem érte el az idősebb korosztályokat. Ez azonban a következő hetekben változhat, mert egyre több idős is elkaphatja a vírust, és még mindig nem tudni pontosan, hogy milyen lehet náluk az omikron okozta megbetegedés lefolyása. Ezért továbbra is óvatosságra van szükség, és tovább kell folytatni az oltási kampányt, mondta Lothar Wieler.

Az intenzív és a sürgősségi ellátásban dolgozó orvosok érdekképviseletének (DIVI) szakmai vezetője, Christian Karagiannidis hozzátette, hogy az omikron egyre inkább kiszorítja az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) előző uralkodó változatát, a deltát, ami azzal is jár, hogy egyelőre csökken az intenzív osztályok terhelése.

A DIVI legutóbbi, csütörtöki összesítése szerint országszerte 2274 embert ápolnak intenzív osztályon a vírus okozta betegség (Covid-19) miatt. Ez nagyságrendekkel kevesebb a járvány második hullámában regisztrált 5700 felett regisztrált csúcsnál, és Christian Karagiannidis szavai szerint "elfogadható" betegmennyiség. Hangsúlyozta, hogy a legnagyobb aggodalommal az év végét, a következő telet várja, amikor ismét felerősödhet a járvány. Erre az esetre nagyon fel kell készülni, mondta a DIVI szakmai vezetője, aláhúzva, hogy az intenzíven dolgozó orvosok és ápolók az utóbbi két évben 150 ezer koronavírusos beteget láttak el és rengeteg szenvedést láttak. A normál kórházi osztályokon dolgozó kollégákkal együtt hatalmas terhelés alatt dolgoztak és tiszteletre méltó teljesítményt nyújtottak. "Emelem kalapom előttük".

A járvány év végi kiújulásának veszélyével kapcsolatban Karl Lauterbach kiemelte, hogy az "őszi visszaesést" a 18 éven felüliekre vonatkozó általános oltási kötelezettség bevezetésével lehet elkerülni.

Az RKI pénteki adatai szerint az utóbbi 24 órában  190 148 ember szervezetében mutatták ki a SARS-CoV-2-t. Ez 35 százalékos emelkedés az egy héttel korábbi 140 160-hoz képest. A járvány tavaly tavaszi kezdete óta így már 9 429 079 fertőződést regisztráltak. A járvány halálos áldozatainak száma 170-nel 117 484-re emelkedett. A  Covid-19 ellen teljes védőoltással a lakosság 73,8 százaléka - 62,9 millió ember - rendelkezik. A teljes oltás utáni emlékeztető oltást a lakosság 52,2 százaléka - 43,4 millió ember - kapta meg. Az oltatlanok 20,2 millióan vannak, a lakosság 24,3 százalékát teszik ki. Közülük 4 millióan - a lakosság 4,8 százaléka - ötévesnél kisebb gyerekek, akiknek egyelőre nincs oltóanyag.

*

Két külföldi koronavírus-vakcina engedélyeztetését mérlegeli Oroszország, az eljárás a klinikai tesztelés stádiumában tart, jelentette ki Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese újságíróknak Moszkvában pénteken, miközben az új fertőzöttek száma megközelítette a százezret.

Medvegyev elmondta, hogy az AstraZeneca és egy kínai cég oltóanyagáról van szó. A tisztségviselő hangsúlyozta, hogy Oroszország nem tiltotta be a külföldi vakcinák alkalmazását, de meg kíván győződni arról, hogy legalábbis ártalmatlanok.

Oroszországban jelenleg hat saját fejlesztésű vakcinát használnak a lakosság átoltására. A moszkvai egészségügyi tárca közölte, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) februárban küld újabb delegációt Oroszországba az első orosz oltóanyag, a Szputnyik V nemzetközi engedélyeztetési eljárásának keretében.

Az orosz operatív törzs pénteken közölt adatai szerint az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma 98 040-nel 11 502 657-re nőtt. Az aktív esetek száma 1 014 017. Kórházba 14 046 pácienst szállítottak, 9,7 százalékkal többet, mint egy nappal korábban. Az elmúlt egy nap alatt 673, a járvány kezdete óta pedig 329 443 embert halt meg.

*

Minden jel szerint Spanyolország túljutott a hatodik koronavírus-járványhullám csúcsán, mondta Carolina Darias egészségügyi miniszter pénteken sajtótájékoztatón. A tárcavezető hangsúlyozta: már stabilan, napról napra csökken az új regisztrált fertőzöttek száma, és felhívta a figyelmet arra is, hogy ennek ellenére továbbra sem árt betartani az óvintézkedéseket. Összehasonlítva a tavaly ilyenkor zajló harmadik járványhullámmal az omikron variáns most hétszer több fertőzést eredményezett, viszont "jóval kevesebben" vesztették életüket, mint akkor.

A spanyol egészségügyi minisztérium péntek esti tájékoztatása szerint az elmúlt egy hétben 774-en hunytak el a fertőzés következtében, tavaly ugyanekkor 1685 halálos áldozatot jövetelt a járvány. Míg most a kórházakban kezeltek 14,7 százaléka koronavírusos, az intenzív osztályokon ápoltak 21,7 százaléka fertőzött, egy évvel ezelőtt az arány 24 százalék és 42 százalék volt.

Carolina Darias beszámolt arról, hogy a minisztérium változtatni készül a kórházi esetek besorolásán, szétválasztva azokat, akik a fertőzés miatt szorulnak ellátásra, azoktól, akik más betegség miatt kerültek egészségügyi intézménybe, de ott kiderült, hogy fertőzöttek.

Spanyolországban az elmúlt egy napban mintegy 119 ezer új esetet regisztráltak. Százezer emberből 3078-an fertőződtek meg az elmúlt két hét átlagában. A legmagasabb a fertőzöttek aránya a 12 év alattiak körében, százezer gyerekből átlagosan 5700 koronavírusos. Ennek a korosztálynak az oltását kezdték el a legkésőbb, tavaly december közepén, és tartományonként eltérő ritmusban haladnak. Az élen Galicia áll, ahol a gyerekek 81,5 százalékának adták be már a vakcinát, a sort a Baleár-szigetek zárja 32,7 százalékkal.

Az egészségügyi minisztérium közölte: Spanyolországban megjelent az omikron egy újabb, BA.2-es alvariánsa, amelyet csendes omikronnak is neveznek. Eddig hat esetben diagnosztizálták négy különböző tartományban.

*

Romániában egy hét alatt kétszeresére emelkedett a koronavírussal fertőzött diákok és a járvány miatt bezárt iskolák száma, derült ki az oktatási minisztérium pénteken közzétett összesítéséből. Romániában minden korábbinál gyorsabb ütemben terjed a járvány, és már kétszer annyi fertőzöttet mutatnak ki naponta, mint a járvány előző, tavaly őszi hullámának tetőzésekor. Az iskolák túlnyomó többsége azonban egyelőre nyitva van, ugyanis a hatóságok a Covid-kórházak leterheltségétől tették függővé az oktatás internetre költöztetését, ami országos szinten még nem érte el a 40 százalékot. Elvileg azokban a megyékben kell online folytatni a tanévet, ahol a koronavírusos betegek számára elkülönített kórházi helyek 75 százaléka már betelt. Jelenleg nincs még ilyen megye, az ország térségei közül Kolozs megye került legközelebb az iskolák bezárásához, ahol a Covid-kórházak leterheltsége 68 százalékos.

*

A világon 369 910 181 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig 5 649 714 volt a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint szombat reggeli adatai alapján. Egy nappal korábban a világon 366 249 339 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 5 637 611 volt.

A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink