2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Az EMA forgalmazásra ajánlotta a Paxlovidot

Az EMA javasolja a Pfizer koronavírus ellen kifejlesztett gyógyszere feltételes forgalomba hozatali engedélyének megadását. Nemzetközi hírek.

A román legfelsőbb bíróság csütörtökön kimondta, hogy minősített bűncselekménynek számít a koronavírus-járvány miatt a belső terekben kötelezővé tett, védőmaszkban elkövetett lopás. A legfelsőbb bírósághoz a bukaresti ítélőtábla fordult hivatalból megkereséssel olyan bűncselekménnyel kapcsolatban, amikor a vádlott maszk viselésével tulajdonított el mobiltelefont, 4 ezer lej (290 120 forint) kárt okozva. A lopás tavaly május végén történt egy bukaresti üzletben, ahol az elkövető, kihasználva a károsult figyelmetlenségét, kivette zsebéből a mobiltelefont. A férfit első fokon egy év szabadságvesztésre ítélték.

A román büntető törvénykönyv szigorúbb szankciókat ró ki minősített lopás esetén, így az elkövető akár 10 évig terjedő börtönbüntetéssel sújtható. Ezzel szemben a nem minősített lopás esetén az elkövető legfeljebb három évig terjedő börtönbüntetést kaphat.

Romániában a belső terekben kötelező a maszk viselése, ezért a bukaresti ítélőtábla bírái nem tudták eldönteni, hogy ilyen esetben az orrot és a szájat eltakaró maszk viselése súlyosbító körülménynek számít-e. A csütörtöki, jogalkalmazást tisztázó bírósági ítélet a román hivatalos közlönyben történő közzétételtől válik kötelezővé.

*

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) a Pfizer gyógyszeripari vállalat Paxlovid nevű, szájon át szedhető, koronavírus ellen kifejlesztett gyógyszer feltételes forgalomba hozatali engedélyének megadását javasolja, közölte az uniós gyógyszerügynökség csütörtökön. Az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő, amszterdami székhelyű ügynökség Humángyógyszer Bizottsága (CHMP) megállapítása szerint a Paxlovid nevű gyógyszer alkalmas a koronavírus kezelésére olyan felnőtteknél, akiknek nincs szükségük kiegészítő oxigénre, azonban esetükben fokozottan fennáll a betegség súlyosbodásának kockázata.

Az adatok azt mutatják, hogy a Paxlovid jelentősen csökkentette a kórházi ápolás szükségességét, vagy az elhalálozást azoknál a betegeknél, akiknek alapbetegsége súlyosbodásának kockázatával jár koronavírus-fertőzés. Noha a vizsgálatban részt vevő betegek többsége a koronavírus delta variánsával volt fertőzött, a Paxlovid várhatóan hatékony az omikron és más vírusvariánsok ellen is.

A Paxlovid az első, koronavíruselleni szájon át alkalmazható gyógyszer. A gyógyszerből napi két tablettát kell bevenni öt napon át, közvetlenül a fertőzés diagnosztizálása után, illetve a tünetek megjelenését követő öt napon belül.  Az EMA ajánlását követően az Európai Bizottság engedélye szükséges a gyógyszer uniós forgalmazásához.

*

Két-három héten belül naponta akár 60-70 ezernél is több új koronavírus-fertőzöttet jegyezhetnek fel Ukrajnában, jelezte előre Mihajlo Raduckij, a parlament egészségügyi bizottságának kormánypárti elnöke, miután csütörtökön minden korábbit meghaladó, 32 ezernél több új fertőzöttet regisztráltak az országban. Az egészségügyi minisztérium szerint a legrosszabb helyzet az ország nyugati részében alakult ki, ahol a legalacsonyabb az átoltottság. A legsúlyosabb a helyzet Ivano-Frankivszk megyében, ahol a kórházak telítettsége már megközelítette a 63 százalékot. Rossz a helyzet Kárpátalján is, ahol egyetlen nap alatt 855 új beteget regisztráltak.

Országos átlagban a koronavírusos betegek számára elkülönített osztályok kihasználtsága 31,1 százalékos, jelenleg 20 553 embert ápolnak kórházban.

Közben a kijevi parlamentben is egyre több a koronavírussal fertőzött politikus, ezért a jövő héten várhatóan elmarad a plenáris ülés. A törvényhozás munkarendjének megváltoztatását valamennyi frakció vezetője támogatta, így várhatóan február 14-ig nem ülnek össze.

A diagnosztizált fertőzöttek száma Ukrajnában csütörtökre 32 393-mal 3 946 202-re, az elhunytaké 154-gyel 99 738-ra, az aktív betegeké pedig több mint 27 ezerrel 244 512-re emelkedett. Az elmúlt napon 3016 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteget szállítottak kórházba.

A legfrissebb adatok szerint valamely oltás mindkét dózisát eddig 14 549 494-en adatták be maguknak a mintegy 42 millió lakosú országban, további 700 708-an pedig még csak az első adagot vették fel. Harmadik, emlékeztető oltást eddig 271 119-en kaptak. Szerdán 82 360 embert oltottak be.

*

Átlépte a kétszázezres határt az új típusú koronavírussal (SARS-CoV-2) igazoltan fertőzöttek napi száma Németországban a csütörtökön közölt adatok szerint. A Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) adatai szerint 24 óra alatt 203 136 ember szervezetében mutatták ki a vírust. A napi új esetek száma az egy héttel korábbi 133 536-hoz képest bő 50 százalékkal emelkedett, és először haladta meg a kétszázezret.

Minden korábbinál magasabbra, 1017,4-re emelkedett a legfontosabb járványügyi mutatók közé tartozó hétnapi fertőzésgyakoriság is, vagyis az utóbbi hét napon regisztrált fertőződések százezer lakosra vetített száma. A mutató első alkalommal emelkedett ezer fölé, egy héttel korábban 638,8-en állt.

A vírus omikron nevű változatának szétterjedése miatt elindult - ötödik - járványhullám a szövetségi kormány előrejelzése szerint még tovább emelkedik, és február közepén tetőzhet. A napi új esetek száma akkor a négyszázezret is elérheti.

Németország éppen két éve küzd a járvánnyal, az első fertőződést Bajorországban regisztrálták 2020. január 27-én. Az első négy hullám nem terhelte túl az egészségügyi ellátórendszert, és egyelőre az ötödik sem. Ez változhat, mert az újonnan regisztrált fertőzöttek 7-10 nap múlva kerülhetnek kórházi kezelést igénylő állapotba - mondta csütörtökön a ZDF országos köztelevíziónak Gerald Gass, a német kórházszövetség (DKG) vezetője.

A vírus kevésbé súlyos megbetegedést okozó omikron változata miatt ezúttal nem az intenzív osztályokon, hanem a normál osztályokon kerülhet veszélybe az ellátás. Tovább nehezíti a helyzetet, hogy az orvosok és az ápolók között is egyre több a fertőzött - tette hozzá a csaknem 1900 németországi kórház érdekképviseletének vezetője.

Az RKI adatai szerint az új esetekkel együtt két év alatt 9 238 931 fertőződést regisztráltak. A járvány halálos áldozatainak száma egy nap alatt 188-cal emelkedett, 117 314-re.

A bő egy éve, 398 napja elkezdett kampányban teljes oltást a lakosság 73,7 százaléka - 61,3 millió ember - szerzett. A teljes oltás utáni emlékeztető oltást a lakosság 51,7 százaléka - 43 millió ember - kapta meg. Az oltatlanok 20,3 millióan vannak, a lakosság 24,4 százalékát teszik ki. Közülük 4 millióan - a lakosság 4,8 százaléka - ötévesnél kisebb gyermek, akinek egyelőre nincs oltóanyag.

*

A világon 366 249 339 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig 5 637 611 volt a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint péntek reggeli adatai alapján. Egy nappal korábban a világon 362 130 423 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 5 626 091 volt.

A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink