2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Oltás nélkül nem járhatnak iskolába Ukrajnában

Nem látogathatják Ukrajnában az iskolákat és az óvodákat azok a gyerekek, akik nem kapták meg időben a kötelező védőoltásokat, figyelmeztetett kijevi sajtótájékoztatóján Uljana Szuprun egészségügyi és Lilija Hrinevics oktatási miniszter.

A politikusok felhívták a szülők figyelmét, gondoskodjanak arról, hogy gyerekeik  minden szükséges oltást megkapjanak a szeptember 1-jei iskolakezdésre. Az egészségügyi miniszter szerint elegendő oltóanyag áll rendelkezésre nemcsak gyerekek, de a felnőttek számára is. Emlékeztetett arra, hogy a lakosság fertőző betegségek elleni védelméről szóló törvény rendelkezése értelmében tilos az oktatási intézmények látogatása a nem beoltott gyerekeknek.

Az ukrán legfelsőbb bíróság idén áprilisban hozott határozatában megerősítette, hogy a védőoltások kötelezők, így az oktatási intézményeknek joguk van kitiltani azokat a gyerekeket, akik nem kapták meg az oltásokat. Csak az lehet kivétel, akiknél a védőoltás orvosilag ellenjavallott. Azok a szülők, akik meggyőződésből nem oltatják be gyerekeiket, alternatív megoldási formák közül választhatnak, például táv-, vagy magánoktatást kérhetnek az intézményektől, fűzte hozzá az oktatási miniszter.

Ukrajnában 6 éves korig kötelező beoltatni a gyerekeket hepatitis B, tuberkulózis, kanyaró, rubeola, mumpsz, diftéria, szamárköhögés, polio és hemofil fertőzések ellen, valamint tetanusz oltást is kapnak. Hatéves kor után több ismétlő oltást kapnak, írta az UNIAN ukrán hírügynökség.  

Ukrajnában főként a kanyarós megbetegedések száma magas, a védő-, illetve ismétlőoltások elmulasztása miatt. Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint Ukrajnában messze a legtöbb a kanyarós fertőzés az európai országok között, tavaly a kontinensen regisztrált kanyarós megbetegedések több mint felét, 54,5 ezer főt Ukrajnában jegyezték fel. Idén már legalább 18-an haltak bele a fertőzés okozta szövődményekbe a tavaly 16-tal szemben.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink